Gólyatábori inzultálás? Tippek a megelőzésre

A zöld szemű szörny itat minket? Ezért is alkoholizálunk! alkohol buli parti másnap dr. life
Vágólapra másolva!
Sok szülő félve engedi el gyerekét a tavalyi nemi erőszakügyek miatt a gólyatáborokba. Éppen ezért összeszedtünk pár olyan javaslatot, amivel jobban vigyázhat magára az ember gyereke.
Vágólapra másolva!

A gólyatábor nem egyenlő a nemi erőszakkal, így nem akarjuk kriminalizálni sem a közeget, sem a helyszínt. Viszont a tavaly napvilágot látott esetek miatt sok szülő félve engedi el már felnőttkorú gyermekét egy ilyen táborba. Bár a Debreceni Egyetem 60 millió forintból szervezett gólyatáborában kordonokkal és biztonsági őrökkel őrzik a résztvevők biztonságát, vannak olyan intézmények, ahol erre nincs forrás. Éppen ezért összeszedtünk általánosabb és az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának segítségével konkrétabb tanácsokat is arra, hogyan csökkenthető az áldozattá válás.

Gólyatábori körkép

Ha Ön vagy hozzátartozója szokatlan gólyatábori feladatról tud, szervezési hiányosságot tapasztal, kérjük, írja meg a [email protected] címre. Amennyiben erről képes vagy videós dokumentációja is van, csatolja.

Nem lesznek célzott ellenőrzések

Arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e célzott ellenőrzést az idei gólyatáborokban, az ORFK azt válaszolta, hogy "amennyiben a gólyatábor szervezői ezt kérik, akkor a rendőrség a szervezőkkel együttműködve, a vonatkozó jogszabályok betartásával a tábor területén bűnmegelőzési előadást tarthat, illetőleg a Rendőrség intézkedési jogosultságát megalapozó jogszabálysértés észlelése vagy arra utaló bejelentés esetén a Rendőrség megteszi a szükséges intézkedéseket.". Vagyis nem, de ez nem zárja ki az együttműködést.

Egyedül nem biztonságos

Fontos, hogy mindig legalább párban járjatok, bárhova is mentek. Így van, aki segíteni tud, és két személy már elég lehet ahhoz, hogy senki ne próbálkozzon inzultálással. Ha társasággal mentek bulizni, akkor velük is gyertek el, még akkor is, ha éppen azzal sikerült meginni egy sört, akivel napok óta szemeztek.

Vigyázz, mit iszol!

Soha ne hagyd őrizetlenül az italod és kérd, hogy előtted bontsák ki, még akkor is, ha csak egy üveg üdítőről van szó. Drogot vagy bármilyen kábítószert előszeretettel tesznek az áldozatok magára hagyott poharába. Még ilyen, általában zárt táborban is előfordulhat ilyen. Lehetőleg ne fogadj el olyan italt, amit nem előtted nyitottak ki és töltöttek pohárba. Az ORFK szerint a fiatalok veszélyérzete csökken, ezért előfordul, hogy viselkedésük felelőtlenné válik. Éppen ezért gyakori az úgynevezett "rohamivás", amelynek lényege, hogy a diákok minél rövidebb idő alatt minél több, főleg tömény alkoholt fogyasztanak. Ilyenkor elvész kontroll. Érdemes a társadra is figyelni.

Lehetőleg ne igyál annyit, hogy elveszítsd magad térben és időben. Forrás: Thinkstock

Bulizás előtt egyél pár falatot, bulizás alatt igyál vizet

Az alkohol felszívódását alapvetően befolyásolja, hogy előtte mit eszünk és mit iszunk. Éppen ezért javasolt a bulizás előtt enni, közben pedig folyamatosan vizet inni. Lehetőleg ne igyál annyit, hogy elveszítsd magad térben és időben. Ha ez mégis megtörténne, kérj segítséget a saját barátaidtól, akikben megbízol.

Öltözködés

Az áldozatokat gyakran hibáztatják az öltözködésükért, amiért az túl kihívó. Fontos, hogy az öltözködés nem lehet alapja az áldozat hibáztatásának. Mindemellett fontos, hogy olyan ruhát viselj, amivel egy idegen környezetben nem vonod túlzottan magadra mások figyelmét.

Lehet-e nálad és használhatsz-e gázspray-t?

Ezt a kérdéskört a 175/2003. (X.28.) számú Korm. rendelet szabályozza. Ennek értelmében a közbiztonságra különösen veszélyes azon eszközök, amelyeknek közterületen, nyilvános helyen, valamint közforgalmú, közlekedési eszközön történő birtoklása tiltott. A rendelet szerint gázspray közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön csak tokban, dobozban, zárt tároló eszközben vagy ruházat alá rejtve birtokolható. Vagyis birtokolhatsz, de csak megfelelően elzárva, hogy még véletlenül se történjen baleset abból, hogy megnyomod és kiszabadul a gáz.

A jogos védelmi helyzet fennállását és a támadás elhárítását szolgáló magatartás arányosságát minden esetben az adott ügy összes körülményének figyelembe vételével, egyedileg kell vizsgálni. Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Hogyan védekezhetsz jogosan?

Arra a kérdésre, hogy akkor tulajdonképpen milyen jogos önvédelem megengedett (pl. szem kinyomása, visszaütés stb.), egy kicsit kacifántos a válasz, de nem értelmezhetetlen, éppen ezért szó szerint idemásolom:

"A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény az elkövető büntethetőségét, illetve a cselekmény büntetendőségét kizáró okként kezeli a jogos védelmet. A Btk. 22.§ (1) szakasza értelmében:

Vagyis alapvetően nem vagy büntethető, ha önvédelem közben megsérül a támadód, de fontos a sérülés mértéke is és itt már összetetté válik a kérdés.

Segélyvonal a szexuális erőszak áldozatai részére: 06-40-630-006.