Jegyet csak útlevéllel lehet venni a MÁV-nál

Menekültek a Keleti pályaudvaron
Menekültek a Keleti pályaudvaron
Vágólapra másolva!
Lassan széttárhatjuk a kezünket, és kijelenthetjük: nem értjük, hogy mi is zajlik bevándorlóügyben, ami a vízumkérdést illeti. Megpróbáltuk összeszedni, hogy 48 órán belül hogyan változott a helyzet. Nem hivatalos német álláspont szerint csak azokat engedik Németországba, akik menekültstátuszt kérnek Magyarországon, de akkor itthon kell lebonyolítani az eljárást. A MÁV tájékoztatása szerint a hatóságok csak a megfelelő úti okmánnyal és szükség esetén vízummal rendelkezőket engedik felszállni a Nyugat-Európába közlekedő vonatokra.
Vágólapra másolva!

Jelenleg csak érvényes vízummal engedik felszállni a bevándorlókat, akik a Keleti pályaudvarról Németországba tartó vonaton akarnak utazni. Ezt erősítette meg Lázár János az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának összevont nyílt ülésén.

Vízum nélkül mehettek

Hétfőn, amikor már tarthatatlanná vált a helyzet a Keletiben, vízum nélkül indulhattak el a Németországba tartó emberek. Akkor

tömegjelenetek alakultak ki a railjeten, de a vonatok befutottak Bécsbe,

és állítólag az egyik elért Münchenbe is. Ehhez képest visszalépést jelent a keddi helyzet.

Ennek ellenére a Keleti pályaudvarnál tartózkodó külföldiek körében az a hír terjed, hogy délután lesz egy mentesítő vonat, amellyel elutazhatnak, de ezt a MÁV egyértelműen cáfolja. Azt mondják, nem indítanak ilyen szerelvényt.

Finoman szólva sem egyértelmű a jogi helyzet a menekültekkel kapcsolatban Fotó: Polyák Attila - Origo

Az még nagy kérdés, hogy mit tekinthetünk érvényes úti okmánynak. Ha nagyon megengedőek lennénk, azt is mondhatnánk, hogy egy vonatjegy, de inkább az valószínű, hogy útlevél és vízum is szükséges az utazáshoz. Az már másik kérdés, hogy Magyarországon egy, a zöldhatáron át érkezett bevándorló miképp kaphatna vízumot, hiszen a vízum kiadása azonnal legálissá tenné az országba való belépését.

Németország visszadobta a problémát

A német nagykövetség nem hivatalos úton azt közölte az Origóval, hogy

csak azokat engedik be Németországba, akik menekültstátuszt kérnek Magyarországon,

de így akkor elesnek attól, hogy Németországba vízumot kérjenek, és így itt kell lefolytatni a menekültügyi eljárást. A probléma ezzel az, hogy a menekültek Magyarországon a zöldhatáron érkeznek, így eleve nincsen az EU-ban is érvényes papírjuk.

A másik lehetőség, hogy a menekült érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, ami feljogosítja arra, hogy a schengeni országok bármelyikében valamennyi időt eltölthessen. Tartózkodási engedélyt elvileg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adja, de teljesen életszerűtlen, hogy egy Közel-Keletről érkező menekült akár egy útlevéllel a kezében tartózkodási engedélyt kaphatna.

Szabályozott körülmények között lehet belépni

A hatóságok csak a megfelelő úti okmánnyal és szükség esetén vízummal rendelkezőket engedik felszállni a Nyugat-Európába közlekedő vonatokra.

A Keleti pályaudvaron tíz órától megszűnt a hatósági zárás,

ezért a főpályaudvar újra indít és fogad vonatokat. A rendőrség intézkedésének megfelelően a Keleti pályaudvarra csak a kijelölt bejáratokon, szabályozott körülmények között lehet belépni, és a külföldre tartókat a megfelelő nemzetközi pénztárakhoz irányítják – olvasható a MÁV keddi közleményében.

Jegyet lehet venni a Keletiben, de csak érvényes okmánnyal lehet felszállni Fotó: Polyák Attila - Origo

A MÁV a rendőrséggel történt egyeztetések után elrendelte, hogy

az utasok kizárólag a továbbutazásra jogosító igazolványok birtokában vásárolhatnak menetjegyet a Nyugat-Európába tartó vonatokra.

Mégis lehet jegyet venni

A visszaélések elkerülése érdekében a MÁV és az értékesítést végző partnerei az összes nemzetközi pénztárban új korlátozást léptettek életbe: egy utasnak annyi menetjegy szolgáltatható ki, ahány érvényes személyazonosításra alkalmas igazolványt, úti okmányt be tud mutatni.

Ennek hiányában a kiszolgáltatható menetjegyek száma maximálisan kettő darab. Egy menetjegynek tekintik a menetjegyet és a mellé kiadott helybiztosítást, illetve az olyan menetjegyeket, amelyeket külön adtak ki, de egy utazás egymást követő szakaszaira érvényesek.

Az Origo úgy tudja, hogy bármilyen érvényes útlevéllel lehet jegyet vásárolni a MÁV pénztáraiban.