Óránként száz bevándorlót fognak el

Hende Csaba Honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a kerítés építés sajtótájékoztatón. 2015 07.16  Mórahalom külterületén, ahol 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekült áradat megállítására.
Hende Csaba Honvédelmi miniszter, a kerítés építés sajtótájékoztatón. 2015 07.16 Mórahalom külterületén, ahol 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekült áradat megállítására.
Vágólapra másolva!
Nem vetnek be fegyveres katonákat fegyvertelen tömeg ellen – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter az Országgyűlés migránsügyben tartott összevont bizottsági ülésén. Ugyanitt Lázár János miniszter további milliós tömeg érkezéséről, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig válsághelyzetről beszélt.
Vágólapra másolva!

A honvédelmi törvény módosítása sem engedi fegyvertelen tömeget fegyverrel való oszlatását – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter az Országgyűlés szakbizottságainak összevont ülésén, ahol a menekültkérdés a fő téma.

Több dolguk lesz a katonáknak

Ha a helyzet úgy kívánja, és a kormány, illetve az Országgyűlés jóváhagyja, számos plusz feladatot vállalnak a Magyar Honvédség katonái a déli határszakasz védelmében – mondta a honvédelmi miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes ülésén.

Hende Csaba miniszter szerint nem használhatnak fegyvert fegyvertelenekkel szemben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Példaként logisztikai, egészségügyi, katonai rendészeti feladatokat, közös járőrözést említett. Közölte, hogy

bevethetnek pilóta nélküli légi felderítő eszközöket, segíthetik a migránsok nyilvántartásba vételét, vállalhatnak légtér-ellenőrzési és humanitárius feladatokat.

Ha ezen intézkedésekre szükség lesz, a műszaki határzár építésében részt vevő katonákon felül mintegy 3000-3500 katonával járul hozzá a déli határ védelméhez a Magyar Honvédség – tette hozzá Hende Csaba.

Óránként százat kaptak el

Csak éjféltől reggel 6 óráig csaknem 600 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt, közülük több mint 500-at a szerb határnál - mondta az országos rendőrfőkapitány a bizottsági ülésen. Papp Károly azt is mondta, január elseje óta 862 embercsempész ellen indult eljárás.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerint hat óra alatt 600 embert fogtak el Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője pedig arról számolt be az ülésen, hogy csak az éjszaka további 2 ezer menedékkérelmet regisztráltak. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kiemelte: a bevándorlók útvonalain érkezhetnek terroristák is.

Lázár: Milliók jöhetnek még

Európának és Magyarországnak arra kell készülnie, hogy a következő időszakban további milliók indulhatnak még útnak Európa felé, ezért hosszú távú, tartós intézkedésekre van szükség – ezt már a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a bizottsági ülésen.

Lázár János szerint még milliók indulhatnak útnak Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Lázár János kiemelte: a szíriai, iraki, afganisztáni, pakisztáni és a balkáni helyzet nyomán látszik, hogy nem egyszeri intézkedésekre van szükség.

– tette hozzá. Azt is mondta, az elmúlt tíz év lépései vezettek ehhez a helyzethez: az Európai Bizottság baloldali politikája, amely szerint bárkit be lehet engedni az unió területére.

Kontrát szerint agresszívabbak

Az illegális bevándorlók egyre agresszívabbak, követelőzőbbek, nem működnek együtt, így egyre nehezebb körülmények között látják el feladataikat a Belügyminisztérium érintett szervei – mondta a bizottsági ülésen Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár.

Idén eddig 150 ezernél többen lépték át illegálisan a határt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Elhangzott: idén már több mint 156 ezren lépték át illegálisan a magyar határt, nagy részük Szerbia felől. Mintegy 142 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be, közülük több mint 45 ezren szír állampolgárok.

Válsághelyzet alakult ki

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint már Európa több vezető politikusa is elismerte, hogy a tömeges bevándorlás nyomán válsághelyzet alakult ki. A bizottsági ülésen azt is mondta,

nem szabad elvitatni Európa felelősségét a migránsokat kibocsátó országokban kialakult helyzetért.

Fontos lenne, hogy az Európai Unió azokban az országokban is legyen jelen, ahol a probléma ered – tette hozzá.

Kiürítés, tüntetés a Keletinél

Eközben reggel kilenc órakor lezárták Budapesten a Keletit, és megkezdték a pályaudvar kiürítését. Mint arról az Origo beszámolt, a rendőrség döntött a lezárásról. A MÁV közlése szerint, ha késéssel is, de 10 óra után megindult a forgalom. Csak éppen a menekülteket nem engedik vissza a pályaudvarra – ők az épület előtt, a rendőrsorfallal szemben tüntetnek.

Hatalmas tömeg volt a Keletiben, míg ki nem ürítették a pályaudvart Fotó: Polyák Attila - Origo

A lezárás előtt kaotikus helyzet uralkodott a pályaudvaron: a menekültek szinte teljesen megtöltötték a helyszínt, és a rendőrök igyekeztek biztosítani a rendezett feljutásukat a vonatokra, de többször is lökdösődés alakult ki a tömegben.