Nem népszavazás rövidíti meg a várólistákat

2015.09.01. 15:49

Egyelőre nem bővül a rendszerbontó civilek népszavazási kezdeményezés-sorozata. A Kúria ugyanis megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát, és nem hagyta jóvá az egészségügyben a várólisták rövidítését célzó kezdeményezést.

Mégsem lehet népszavazást tartani a várólisták lerövidítéséről, mert a Kúria - megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát - megtagadta a kérdés hitelesítését. A kezdeményezés a civilek által indított rendszerbontó népszavazási kérdések közé tartozott, de abban egyelőre nem kezdtek aláírást gyűjteni, mert be akarták várni a Kúria döntését.

Nem egyértelmű kötelezettség

A Kúria azért tagadta meg a várólistás kérdés hitelesítését, mert abból az Országgyűlésre nem egyértelmű törvényalkotási kötelezettség hárulna egy érvényes és eredményes népszavazás esetén. A kérdés azt célozta volna, hogy a betegeknek legfeljebb fél évig kelljen várniuk a nem azonnali ellátást igénylő ellátásokra.

A kezdeményezés ötletgazdái az Új magyar köztársaságot! demonstráción idén március 15-énFotó: Bielik István - Origo

A kérdés így szólt:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájusson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?"

Négy kérdésben gyűjtenek

Mint arról az Origo beszámolt, az idén március 15-én zászlót bontott, majd később Új Magyar Köztársaság Egyesület néven hivatalos formát öltött rendszerbontó civilek július második felében kezdtek aláírásgyűjtésbe - egyelőre négy témában.

A négy téma, amiben aláírásokat gyűjtenek: 

  • A jelenlegi 16-ról a korábbi 18 évre állítsák vissza a tankötelezettség korhatárát. 
  • A rászoruló iskolás gyerekek jussanak ingyenes étkezéshez – tanítási időn kívül is. 
  • Szüneteltessék a parlamenti képviselők nyugdíjának folyósítását, amíg képviselők. 
  • Töröljék el az Orbán-kormány által bevezetett kötelező kamarai tagságot. 

Az első három hétben nagyjából minden kérdésre 40-40 ezer aláírás gyűlt össze.

Egyenként 200 szignó

A rendszerbontók aktivistáinak - akiket ellenzéki pártok és szakszervezetek is segítenek a gyűjtésben - a nyári szabadságolások után most bele kell húzniuk, ha azt akarják, hogy négy kérdésükben kiírja az országos népszavazást az Országgyűlés. Ehhez egyenként 200-200 ezer aláírást kell gyűjteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK