Nyitva a Keleti, de a menekültek nem jutnak be

2015.09.01. 12:44

Órákba telhet, amíg normalizálódik a helyzet a Keleti pályaudvaron, ahová csak fényképes igazolvánnyal engedik be az utasokat a rendőrök. A menekültek mutogatják az útlevelüket, de vízum nélkül nem engedik be, sorban fordítják vissza őket. Több mint háromórás zárlat után futott ki késő délelőtt a müncheni railjet – menekülteket nem engedtek fel rá. Ők síró csecsemőket a magasba tartva tüntettek a Keleti pályaudvar előtt, és azt skandálták, Germany, Germany!

Több száz menekült várakozik a Keleti környékén: tele van az aluljáró, a pályaudvar melletti zöldfelületek, a Bethlen Gábor utca. Sokan a sarki McDonald’sban az asztalra borulva alszanak. Úgy tűnik, a rendőröknek nincs különösebb tervük velük – akinek nincs útlevele és érvényes vízuma, azt nem engedik be a pályaudvarra, hiába lobogtatják a százeurós vonatjegyüket. 

Turistákkal futott ki a vonat

A rendőrök 11 óra körül kezdték el a menekültek kiszorítását a nemzetközi pénztár elől. A csarnok tele volt migránsokkal, akik jegyet akartak váltani valamelyik Németországba tartó vonatra.

A Keleti pályaudvar előtt várakozó menekültek – nélkülük futott ki a délutáni vonatForrás: Origo

A rendőrök kiterelték őket a csarnokból. A pályaudvar bejárata előtt már nincs tömeg, a környéken viszont minden árnyékos helyen ülnek, fekszenek a földön.  Az Origo tudósítójának elmondták, abban reménykednek, hogy akiknek van jegyük, azok délután el tudnak utazni Németországba. A menetrend szerinti, 15.10-kor, Bécs felé induló railjet tudósítónk szerint kifutott a Keleti pályaudvarról, de csupán néhány tucat turista volt a fedélzetén. 

A délelőtti lezárás után a tömeg a pályaudvar előtt transzparensen követelte a nyitástForrás: Origo

A vagonok szinte üresek voltak, migránsokat nem lehetett látni bennük. Néhány magyar és osztrák rendőr is felszállt a vonatra.

Tudósítónk szerint egyre elkeseredettebben skandálják a pályaudvar előtt a téren, hogy Germany, és fütyülnek. Délután újra nőtt a tömeg, amióta megindult a vonatforgalom. Tudósítónk szerint kora este is tüntettek még a menekültek a Keletinél. A helyzet változatlan volt: a főbejárat előtt rendőrök álltak, bár már kevesebben, és a menekülteket továbbra sem engedték be a pályaudvarra. A bejáratnál 5-6 fiatal álldogált Turános polóban, de nem balhéztak.

Furcsa buszok várnak

Tudósítónk szerint kora este a Keleti pályaudvar Kerepesi úti oldalánál három csuklós Ikarus busz várakozott, amikre az van írva: tranzitjárat. Az egyik rendőr csak annyit mondott, hogy ezek nem szállítanak majd utasokat, "más miatt vannak itt."

Nem jutnak fel a vonatokraFotó: Polyák Attila - Origo

Tudósítónk a Keleti előtt találkozott egy férfival, aki a Szíriából érkező unokahúgát, Manalt kereste, mint mondta, valószínűleg előző nap érkezhetett Budapestre. 

A férfi elmondása szerint 45 éve él Magyarországon, magyar állampolgár, és ma már nyugdíjas, gépészmérnökként dolgozott, a képesítését már Magyarországon szerezte. Az unokahúga a férjével együtt a háború elől menekült el Szíriából, és most Németországba szeretnének eljutni. 

Már a korábbival sem mehettek

Korábban, negyed 12-kor is elindult a pályaudvarról egy Münchenbe tartó railjet – szintén migránsok nélkül. A vonatra a magyar rendőrök mellett osztrák és német rendőrök is felszálltak: a Magyarországról induló nemzetközi vonatokon február óta magyar–osztrák–német közös vasúti járőrszolgálat van. Szúrópróbaszerű és kockázatelemzésen alapuló ellenőrzéseket hajtanak végre. A közös járőrszolgálatban a magyar rendőrség részéről a Készenléti Rendőrség állománya vesz részt. 

Az érkező vonatokról a síneken át jutottak le az utasokFotó: Polyák Attila - Origo

A német politikusok a hibásak

Ez a helyzet a német politikusok pontatlan nyilatkozatai miatt alakult ki – mondta Lázár János a Keleti pályaudvaron tapasztalható káoszról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a Keleti pályaudvar lezárásával és a menekültek kiszorításával egy időben tartott összevont parlamenti szakbizottsági ülés után nyilatkozott. 

Lázár János miniszter a szakbizottsági ülésenForrás: MTISoós Lajos

A hatóságok továbbra is azon az állásponton vannak, hogy a vonatokra csak érvényes úti okmánnyal lehet felszállni, de persze "nem állíthatunk minden menekült mellé egy rendőrt" – ismerte el a miniszter. 

Nem lazítanak a szabályokon

Lázár János szerint Magyarország továbbra is betartja a schengeni szabályokat, mert ha ezen lazítana, akkor félő lenne, hogy az osztrákok bevezetik a határellenőrzést. Ezt alátámasztandó, a miniszter hivatkozott egy osztrák belügyi parancsra, mely szerint Ausztria bevezetheti a határellenőrzést,  és igénybe veheti a hadsereg technikai segítségét is. 

Kósa Lajos az Alkotmánybíróság döntését is megvárja, ha oda kerül az ügyForrás: MTI/Kovács Anikó

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a bizottsági ülés után az Origo azon felvetésére, hogy mit tesznek, ha az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul a kormány és a Fidesz által tervezett jogszabály-szigorítások parlamenti elfogadása esetén, azt válaszolta: akkor megvárják, mit dönt az Alkotmánybíróság.

A vonat alatt is menekültek voltak

Már kora reggel nagy volt a rendőrségi készültség a pályaudvarnál, és nem sokkal 9 óra előtt akcióba is léptek a rendőrök. Kedden reggel dugig volt a pályaudvar, a migránsok azt várták, hogy felszállhassanak a müncheni vonatra. Százak zsúfolódtak össze a pályaudvar bejáratánál, illetve az utastájékoztató kijelző alatt is. 

Azokat sem engedték be, akiknek volt jegyükFotó: Polyák Attila - Origo

A két menekültcsoport között kordon és több tucat rendőr igyekezett megakadályozni, hogy mindenki egyszerre nyomuljon be a peronra. A menekültek teljesen elfoglalták a peront, ezért az egyik érkező vonatról nem is tudtak leszállni az utasok oda, hanem a rendőrök segítségével a síneken tudták elhagyni a vonatot. Egy önkéntes az Origo tudósítójának azt mondta, azért nem futhatott ki reggel a vonat, mert még alatta is migránsok voltak. 

A rendőrök reggel kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót is. 

Tiltakozó menekültek a Keleti pályaudvar előttFotó: Polyák Attila - Origo

A főbejáratnál is sorfalat álltak, és tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat. 

Germany, Germany!

A pályaudvarról kiterelt menekültek tüntetni kezdtek. Jegyüket, sorszámukat – mert volt, akinek már csak ez jutott – lobogtatva, gyermeküket a levegőbe emelve követelték, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba. 

Százak skandálva tüntettek a pályaudvar előttForrás: Origo

Százak skandálták, hogy "We would go!", vagy emeltek magasba  "Please, open the station!" feliratú táblát. 

Ezrek maradtak le a vonatokrólFotó: Polyák Attila - Origo

Öt órát álltak sorba, majd itt ragadtak 

Öt órát állt sorba a tűző napon hétfőn egy szír család, hogy megvehesse a Németországba szóló vonatjegyét, amivel végül kedden nem tudtak elutazni. Az Origo tudósítójának a Keleti pályaudvar lezárása miatt a vonatjukról lemaradt család tagjai azt mondták: négyen vannak, fejenként 125 eurót fizettek a jegyért, amivel végül nem tudtak felszállni a 9 órakor induló vonatra. 

„Talán holnap továbbutazhatunk”Forrás: Origo

Azt mondták, nem mennek egyelőre sehova a pályaudvarról, mert azt hallották, hogy talán az összes budapesti pályaudvaron ez a helyzet, inkább itt kivárják, mi történik. „Talán holnap továbbutazhatunk” – mondták. Németországban élnek a rokonaik, azt remélik, segítségükkel új életet kezdhetnek. 

A gyerekek a pályaudvar előtt, az aluljárószinten játszanakForrás: Origo

Kelenföldön is sok a rendőr, a Nyugatinál semmi

Még a Keleti pályaudvar lezárása előtt sok rendőr érkezett a Kelenföldi pályaudvarhoz is. Az Origo tudósítója azt látta, hogy sok migráns várakozott ott is, de távolról sem annyi, mint a Keletinél. A Nyugati pályaudvart az erről szóló hírekkel ellentétben nem zárták le.  A vonatok délelőtt 40-50 perces késésekkel jártak. Nem látni tömegesen sem migránsokat, sem rendőröket. 

Rendőri ellenőrzés a belvárosban

Fokozott ellenőrzéseket rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány kedden 10 órától szeptember 7-én éjfélig a VI., a VII., a VIII., a X. és a XIV. kerületekben. A rendőrök igazoltatnak majd, megmotozhatják az embereket, és átvizsgálhatják az autókat, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat pedig lefoglalják majd. 

Ismét beállt az M1-es

Tíz kilométeres torlódás alakult ki kedden az M1-es autópályán Hegyeshalom előtt. A fennakadás a külső sávban haladó teherautókat érinti, a személyautók zavartalanul közlekedhetnek.

Ez a kép a hétfői állapotot mutatja, így nézett ki az M1-es Mosonmagyaróvárnál, miután Ausztria határozatlan időre megszigorította az embercsempészek elleni fellépéstForrás: MTI/Krizsán Csaba

Ausztria hétfőn kezdte átvizsgálni az országba belépő járműveket, akkor a rendőrségi kontroll miatt 30 km-es sor alakult ki Bécs felé a sztrádán. Az Origo információi szerint a soproni és a kópházi határátkelőkön is a hétfőinél nagyobb torlódásra kell számítani.

Tárt karokkal várják

A bécsi Westbahnhofon készítette olvasónk az alábbi képet ma délben: 

Vízzel és útbaigazítással várják a menekülteket BécsbenForrás: olvasói fotó

Látható, hogy vízosztással és útbaigazító feliratokkal várják a Hegyeshalom felől vonaton érkező menekülteket. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK