Milliókat csalt ki az egykori ügyvéd

2015.09.01. 09:57

Tíz ismerősétől csalt ki 5 és 75 millió forint közötti összeget egy egykori budapesti ügyvéd a vádirat szerint - tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

Szanka Ferenc közölte, a jogász ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség. A vádlott a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja volt, mielőtt 2009 elején jogerősen fegyelmi úton kizárták. Ezt követően a vádirat szerint jogi, pénzügyi tanácsadói tevékenységet folytatott, a vele üzleti kapcsolatba kerülő, jó anyagi körülményekkel rendelkező ügyfeleknek kiemelkedő haszonnal kecsegtető, ám valótlan befektetési lehetőséget ígért.

A növekvő adósághalmaz miatt

A tíz sértettől - akik között külföldi állampolgár is volt - 5 és 75 millió forint közötti összegeket vett át, jellemzően euróban. A vádlott által előadott valótlan befektetési lehetőségek között szerepelt például mészkőbánya üzemeltetése és bankgaranciák hasznosítása is. A vádlott a pénzt a befektetések helyett azonban saját maga és családja eltartására fordította. Egy idő után már az egyre növekvő adóssághalmaz is oka volt az újabb csalások elkövetésének.