Corvinusosok tüntettek az egyetemük szétszedése miatt

Felsőoktatás, tüntetés
Budapest, 2015. szeptember 1. Hegyesné Vecseri Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi karának dékánja (j3) demonstrálókkal beszélget az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt 2015. szeptember 1-jén, miután a felsőoktatási államtitkár bejelentette, hogy a gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Több száz, a budapesti Corvinus Egyetemre járó diák tüntetett az erőforrás-minisztérium épülete előtt: így tiltakoztak az ellen, hogy három budai karuk a gödöllői Szent István Egyetemhez kerül. A változást Palkovics László felsőoktatási államtitkár jelentette be, aki számított arra, hogy ez indulatokat gerjeszt.
Vágólapra másolva!

A gödöllői Szent István Egyetemhez (SZIE) kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara – jelentette be a felsőoktatási államtitkár. Palkovics László elmondta: várhatóan január elsejétől csatlakozna az élelmiszer-tudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti kar a SZIE-hez.

Több százan tüntettek

A három karon 4500 hallgató tanul. Közülük több százan tüntettek az államtitkári bejelentés után az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt, így tiltakoztak az átszervezés ellen.

Demonstrálók a minisztérium épülete előtt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tüntetésen mintegy 250-300-an vettek részt, nagyrészt hallgatók, de oktatók és a három érintett kar dékánjai is megjelentek.

Hegyesné Vecseri Beáta, a Corvinus Élelmiszer-tudományi karának dékánja a tüntetők között Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

M. Szilágyi Kinga, a tájépítészeti kar dékánja azt mondta: minden egyetemi átszervezés súlyos visszaesést jelent az oktatási programokban, a hallgatók pedig ragaszkodnak a corvinusos diplomához.

Tudta, hogy indulatot szül

Az államtitkár egyébként az átalakítást azzal is indokolta, hogy a Corvinuson a budai és a pesti karok szinte egymástól függetlenül működtek eddig. Kifejtette: a három pesti kar az elmúlt időszakban jelentős átalakításon ment át, meghatározták az egyébként is kiváló képzések új irányait.

Palkovics László államtitkár sejtette, hogy indulatokat szül a döntés Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államtitkár jelezte: tisztában vannak azzal, hogy a változtatások jelentős indulatokat generáltak, ám "nincs szó" a budai kampuszon az arborétum értékesítéséről, és

év végéig - 50 millió forintért - tervet dolgoznak ki a kampusz rendbetételére: milyen funkciókat töltsön be a jövőben.

Palkovics ígérete szerint az átalakításokkal a hallgatók érdekei nem sérülnek, a budai karok hallgatóinak nem kell majd Gödöllőre utazniuk. Az egyeztetésekben a hallgatói képviselők is részt vettek - jelezte, hozzátéve, hogy az oktatóknak szintén nincs okuk aggodalomra.

Sajnálják, de megértik

A Budapesti Corvinus Egyetem vezetése közleményben reagált az átszervezésre. Azt írták, sajnálattal veszik tudomásul a döntést, mert azt az egyetem vezetése az intézmény egésze, az ország egyik vezető, erős, nemzetközi reputációjú, az oktatott szakok többsége esetében piacvezető egyeteme szempontjából nem tartja kedvezőnek.

Más változás is lesz

Szintén 2016 januárjától kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem átalakulása: a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszer-tudományi kar, és a győri Apáczai Csere János kar kiválik, és a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik.

A Nyugat-magyarországi Egyetem mechatronikai képzést folytató zalaegerszegi képzési helye január 1-jétől a Pannon Egyetem részeként működik majd. A Nyugat-magyarországi Egyetem székhelyén egy faipari és erdőmérnöki képzési profilra építő ágazati egyetem jöhet létre 2017. július 1-jétől a szombathelyi karok önállóvá válásával egyidejűleg.

Átalakítják a Szent István Egyetemet,

jövő év július 1-jétől kiválik az állatorvos-tudományi kar, és önálló felsőoktatási intézmény jön létre.

Palkovics László azt is jelezte: a jászberényi alkalmazott bölcsészeti és pedagógiai kar az egri Eszterházy Károly Főiskolához csatlakozhat.

Szintén jövő júliustól egyesülne a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola, valamint a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola. Mindkettő várhatóan alkalmazott tudományok egyetemeként működik majd a jövőben.

Közölte: az államtitkárság véleményét ismertette, a változásokról a vonatkozó leveleket az érintett felsőoktatási intézmények kedden délután megkapják. Ezt követően a szenátusok megfogalmazhatják véleményüket a tervezett változtatásokról.