Brüsszeltől Prágáig tárgyal migránsügyben Orbán

2015.09.01. 11:46

Sűrű programja lesz a következő napokban Orbán Viktornak: a miniszterelnök csütörtökön az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetőjével találkozik Brüsszelben, hogy a menekültkérdésről egyeztessenek. Pénteken pedig a V4-ek, a visegrádi országok tárgyalnak Prágában.

A menekültkérdésről tárgyal csütörtökön Orbán Viktor Brüsszelben – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a migránskérdéssel foglalkozó parlamenti bizottságok együttes ülésén.

Juncker és Schulz fogadja

Csütörtökön Orbán Viktor tárgyal majd Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével is, hogy a menekültügy aktuális kérdéseit megvitassák – mondta Lázár János.

Orbán Viktor brüsszeli és prágai tárgyalásokon vesz részt a menekültválság miattForrás: MTI/Beliczay László

Hozzátette: Orbán Viktor pénteken Prágába, a visegrádi országok vezetőinek csúcstalálkozójára utazik. Mint arról az Origo beszámolta találkozó legfőbb célja, hogy a négy visegrádi ország egyeztesse hozzáállását az Európába beözönlő menekültekkel kapcsolatban.

Kevesebbre számítottak

Lázár János miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország nem szigetelődött el, szerinte ezt bizonyítják Robert Fico szlovák miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár "támogató szavai".

Lázár János elismerte, korábban csak 80 ezer menekülttel számoltak egész évreFotó: Bielik István - Origo

Lázár arról is beszélt, hogy az év elején a magyar kormány még csak 80 ezer menekülttel számolt egész évre, és az, hogy ez a szám megduplázódott, szerinte azért van, mert "az EU döntésképtelensége hívó szóként hatott" a migránsokra. Lázár bejelentése közben Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa bekiabált: talán ennek is Gyurcsány az oka? 

Két hét a türelmi idő

Szeptember 15-ig tart a türelmi idő a határon, mert addigra létrejönnek a határvadászszázadok – mondta még Lázár János. Az Origo is beszámolt arról, hogy nem kapnak tűzparancsot a határzár őrizetére rendelt határvadászszázadok. 

Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerint a 2106 határvadász – harmaduk szakközépiskolás tanuló – csökkentheti a menekültáradatot anélkül, hogy az ország más részein "biztonsági deficit" alakulna ki. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK