Az Illatos úti vegyitelep miatt mértek a Ferencvárosban

Budapesti Vegyiművek Zrt.,vegyi hulladék
Illatos úti vegyi szennyezés a Budapesti Vegyiművek Zrt. telephelyén
Vágólapra másolva!
Nem veszélyes a levegő és a talaj minősége az Illatos út környékén - állítja a Ferencvárosi Önkormányzat. 
Vágólapra másolva!

A IX. kerületi városvezetés azért rendelte el az Illatos út környékén lévő lakótelepeken a vizsgálatokat, hogy kiderüljün, a vegyszerek veszélyesek-e a lakosságra.

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának Környezetvédelmi Mérőközpontja mérőautókat helyezett ki május közepén a Napfény utcai Termelői Piac mellé, illetve a Lobogó utcai Weöres Sándor Iskola területére az esetleges levegőszennyezettség megállapítására.

A mérési eredmények szerint az Illatos út környezetében

a mért anyagok koncentrációja nem érte el a vonatkozó rendeletben megállapított határértékeket,

illetve tervezési irányértékeket.

Talajmintákat is vettek

Augusztusban megvizsgálták a talaj, a felszín alatti- és a felszíni vizek állapotát is. A IX . kerületi várovezetés a mintavételek és vizsgálatok elvégzésével a WESSLING Hungary Kft-t bízta meg, a szakemberek több ponton is, a József Attila-lakótelep, az Aszód- és MÁV Lakótelep területén vettek mintát. A talajmintákat a felszín közeléből, a vízmintákat pedig az Illatos-árokból, és 2-3,5 méter mélységű furatokból vették.

Illatos úti vegyi szennyezés a Budapesti Vegyiművek Zrt. telephelyén Fotó: Polyák Attila - Origo

A laboratóriumi vizsgálatok legfontosabb eredménye, hogy akut, jelenleg beavatkozást, azonnali óvintézkedést igénylő szennyezést a vizsgált területeken nem mutattak ki.

A vizsgálatok során ugyanakkor kiderült, hogy a talajvíz néhány paraméterében meghaladja az ivóvizekre és felszín alatti vizekre vonatkozó határértékeket. A laboratórium szakemberei a talajminták és a talajvizek egy részében nyomnyi mennyiségben mutattak ki növényvédőszer-maradványokat. Ez azonban az önkormányzat szerint nem okoz problémát, mert a talajvizet nem használják fel közvetlenül, még öntözésre sem.

A laboratórium nem tapasztalt BVM által használt oldószereket.

A Ferencárosi Önkormányzat emlékeztetett: a szennyezés forrásának eltávolítását már megkezdték, és várhatóan december végéig végeznek a munkákkal.