Válaszokat vár Berlintől a kormány menekültügyben

Giró-Szász András Giró-Szász András Lázár János sajtótájékoztatója 2015 május 14.-én
Lázár János sajtótájékoztatója 2015 május 14.-én
Vágólapra másolva!
A jogi helyzet tisztázását várja a kormány a migránsok németországi beutazásával összefüggésben. Budapest szerint a kormány minden hazai és uniós szabályt betart, Berlin viszont engedékenyebb. Miközben az osztrák hatóságok szigorúan ellenőriznek, és emiatt 30 kilométeres kocsisor alakult ki az M1-esen, Németország különvonatokat küld, a Keleti pályudvarnál hatalmas a tömeg.
Vágólapra másolva!

A kormány a jogi helyzet tisztázását várja Németországtól az illegális bevándorlók EU-n belüli, Németországba történő utazásaival kapcsolatban, mert Magyarország betartja az uniós szabályokat, Németország viszont megengedőbb - mondta a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára.

Minden szabályt betartanak

Az elmúlt napokban a magyarországi, kiemelten a fővárosi pályaudvaroknál kialakult helyzetben a magyar hatóságok mindenben az EU-s, és a hazai jogszabályoknak megfelelően jártak el - mondta Giró-Szász András.

Giró-Szász András államtitkár: a kormány válaszokat vár Berlintől Fotó: Polyak Attila - Origo

Az uniós jogszabályok kimondják a schengeni határok védelmét, és azt, hogy egy uniós tagállam területéről harmadik országból származó emberek csak érvényes úti okmányokkal és a célország által kibocsájtott vízummal rendelkezve hagyhatják el az országot - tette hozzá az államtitkár.

A problémát Berlin okozta

Giró-Szász András szerint

a problémát az okozta, hogy a napokban Németország megengedőbb magatartást tanúsított

a feltételezhetően Szíriából érkező illegális bevándorlókkal szemben. Az erről szóló híradások azok, amelyek az uniós jogszabályokkal szemben reményeket keltenek az illegális bevándorlók között - magyarázta az államtitkár.

Giró-Szász András szerint ez

Az átláthatatlan és visszás körülmények megszüntetése érdekében arra kérjük Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzet - tette hozzá a Miniszterelnökség államtitkára.

Mégsincs különvonat

Hatalmas a tömeg eközben Budapesten, ahol varázsütésre tűntek el a rendőrök reggel a Keleti pályaudvarról: reggel hatig nem engedték felszállni a menekülteket a Németországba tartó vonatokra, de héttől szabad volt az út. A migránsok körében az a szóbeszéd terjed, hogy Angela Merkel rászólt Orbán Viktorra, ezért engedik őket elmenni.

Menekültek próbálnak feljutni a külföldre induló vonatokra a Keleti pályaudvaron Fotó: Szabó Gábor - Origo

Időközben

a német kormányszóvivő cáfolta, hogy különvonatokat indítana Magyarországra a szír menedékkérőkért,

ahogyan az délelőtt az ARD német közszolgálati adó értesülésére hivatkozva a Twitteren elterjedt. Steffen Seibert szerint az uniós jog érvényes: aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást.

Gigadugó az M1-esen

Eközben közúti vasfüggönyt engedtek az osztrákok az M1-esre. Mint arról az Origo beszámolt, teljesen beállt az autópálya Hegyeshalom felé, több tíz kilométeres, lassan araszoló kocsisor torlódott fel. Az osztrákok szinte mindenkit megállítanak. Nem tudni, meddig tart a szigorú ellenőrzés: az osztrák belügyminiszter szerint "határozatlan ideig", a burgenlandi rendőrség szerint napokig.

Hatalmas a dugó Hegyeshalom felé az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az intézkedést az embercsempészek elleni küzdelemmel indokolja az osztrák belügyminiszter. Eddig öt embert vettek őrizetbe a szigorított ellenőrzés eredményeként az osztrák rendőrök, kétszáz menekültet pedig megtaláltak a járművekben - mondta az Origónak Karl-Heinz Grundböck az osztrák belügyminisztérium szóvivője.