Módosítják az e-útdíj rendeletet

e-útdíj, kamionos forgalom, illusztráció, torlódás az M0-ás körgyűrűn
Torlódás az M0-áson (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Az M43-as nyáron átadott szakaszán októbertől kell majd fizetni a 3,5 tonnánál nehezebb járművek után.
Vágólapra másolva!

Módosította a teherautók által fizetendő e-útdíjról szóló rendeletet a nemzeti fejlesztési miniszter, a pontosításokat és újabb szakaszok díjasítását tartalmazó jogszabály a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg és 15 nap múlva lép hatályba.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlése szerint

a jogszabály pontosítja a teherautók után fizetett díjköteles útszakaszok listáját, valamint tartalmazza az idén átadott és átadandó útszakaszok díjasítását is.

A nyáron átadott szakaszok esetében, például az M43 országhatárig tartó szakaszán, vagy az M85 korábban átadott részein októbertől kell fizetni a teherautók után.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.az Origónak azt írta, az M43 már 2015 január 1-től benne van a rendeletben, és a forgalomba helyezés napjától július 11-től vált fizetőssé a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművekre vonatkozóan.

Az M43-as mindössze szakaszkorrekció miatt érintett most, ami szeptember 15-től lép hatályba. Az új szakaszok azok, amik október 1 és november 1 között válnak fizetőssé - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt.

Pontosítják a díjköteles szakaszok listáját Forrás: MTI/Manek Attila

Az e-útdíj fizetési kötelezettség a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik.

A megtett úttal arányos díj mértéke függ a használt úttípustól, a gépjármű kategóriájától és környezetvédelmi besorolásától is.