Migration Aid: A kormány törvényt sért

Menekültek a Keleti pályaudvaron, sokan megvásárolt vontajegyekkel Berlin felé. Magyarország hivatalosan nem engedi őket tovább arra a nemzetközi egyezményre hivatkozva, ami tiltja a schengeni határokon belüli szabad mozgást érvényes vízum hiányában Menek
Menekültek a Keleti pályaudvaron, sokan megvásárolt vontajegyekkel Berlin felé. Magyarország hivatalosan nem engedi őket tovább arra a nemzetközi egyezményre hivatkozva, ami tiltja a schengeni határokon belüli szabad mozgást érvényes vízum hiányában
Vágólapra másolva!
Az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén, mondta Zsohár Zsuzsanna, a migránsokat segítő Migration Aid civil szervezet szóvivője. A szóvivő szerint a magyar kormány törvényt sért, például azzal, hogy nem biztosít az érkezőknek anyanyelvű tolmácsot, nem kezeli kiemelten az érzékeny csoportokat, így gyerekek több száz kilométert vonatoznak egyedül.
Vágólapra másolva!

A szóvivő arra szólította föl a magyar hatóságokat, engedjék, hogy az őket befogadó Németországba távozzanak azok az emberek, akiknek papírja van arról, hogy Szíriából érkeztek. "Ebben az esetben már nem a szögesdrót az akadály, hanem csupán egy papír, amit alá kellene írni" - jegyezte meg Zsohár Zsuzsanna, hozzátéve, a menekültek és a magyar lakosság körében is fesztültséget kelt, hogy ezek az emberek nem ott vannak, ahol menedéket kínálnak nekik.

Szerinte

az elmúlt két hétben hat napon keresztül nem dolgozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal,

így mintegy 12 ezer menekült tábori beutaló papír nélkül érkezett az ország belsejébe. Öket a civil szervezeteknek kellett ellátniuk, amit csak a nagymennyiségű adomány révén tudnak megoldani.

Menekültek a Keleti pályaudvaron. Berlin felé igyekeznek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hozzátette: sokan érkeznek sérülésekkel vagy kiszáradva, éhesen Budapestre, a Migration Aid értesülése szerint "az az általános gyakorlat, hogy mivel négy óra fogva tartás után étellel kell ellátni a fogvatartottakat, s különböző szervek három és fél óra után áthelyezik az egyik asztalról a másikra a papírt".

Zsohár Zsuzsanna hozzátette:

az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén

, hozzátéve, álláspontjuk szerint a magyar kormány törvényt sért, például azzal, hogy nem biztosít az érkezőknek anyanyelvű tolmácsot, nem kezeli kiemelten az érzékeny csoportokat, így gyerekek több száz kilométert vonatoznak egyedül.