Tarlós: Nekem is van humorom, de más, mint Lázáré

Tarlós István főpolgármester
Vágólapra másolva!
Sajtótájékoztató-sorozatot indít a főváros aktuális ügyeiről főpolgármester - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Első alkalommal pénteken áll a sajtó elé Tarlós István. A hasonló, hetente jelentkező Kormányinfót e héten 21. alkalommal tartja Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester szeptember 4-től kéthetente pénteken sajtótájékoztatót tart az aktuális fővárosi eseményekről - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A rendszeres időközönként tartott, a hetente jelentkező Kormányinfóhoz hasonló sajtótájékoztató új elem a főváros kommunikációjában.

Van humora, de másmilyen

Nem egészen Lázár János inspirálta a kéthetenkénti sajtótájékoztatók ötletekor, de tény, hogy a két esemény forgatókönyve hasonló lesz - mondta az Origónak a fővárosi tájékoztatósorozatról Tarlós István. Nála is korlátlanul kérdezhetnek majd az újságírók, mindenre igyekszik válaszolni.

Tarlós István főpolgármestertől is bármennyit lehet majd kérdezni Forrás: MTI/Beliczay László

Az időpontválasztás nem véletlen, mert a pénteki alkalmakon nemcsak az aktuális budapesti témákról eshet szó, de

- fogalmazott a főpolgármester. A budapesti tájékoztatót a budapest.hu-n élőben közvetítik.

Bizonyára arra utalt, hogy a múlt heti Kormányinfón Lázár János azt mondta, a 3-as metró szerelvényeinek felújítása nem a kormány döntése volt, hanem a főváros határozott úgy, hogy nem új járműveket vásárol. Csakhogy, mint az Origó megírta, Lázárt a kormányhatározat szövege is cáfolja.

Tarlós az Origónak arról is beszélt, hogy

nem csak Lázár János szokott viccelődni a Kormányinfón, neki is van humora, még ha nem olyan, mint a miniszteré.

Kérdésünkre elmondta, a sajtótájékoztató-sorozat már az előző ciklusban is felvetődött a Városházán, de most látták elérkezettnek az időt rá.

Pénteken lesz a premier

A pénteki premieren vélhetően főleg a szerdai fővárosi közgyűlési ülésen megvitatott témákról, az ott elfogadott döntésekről, így például a menekülteknek fenntartott, és hamarosan egy helyszínre átköltöztetett tranzitzónák tapasztalatairól, költségeiről lesz szó.

Menekültek a budapesti Nyugati pályaudvarnál lévő tranzitzónában Forrás: MTI/Kovács Attila

Mint arról az Origo beszámolt, több mint 29 millió forintba került a fővárosi cégeknek a budapesti tranzitzónák kialakítása és működtetése augusztus 16-ig. Az előzetes becslések szerint az ezeket felváltó egyetlen, Verseny utcai tranzitzóna havi fenntartási költsége mintegy 77 millió forint lesz majd.

Lázárról vehette a példát

A fővárosi tájékoztatósorozat a Kormányinfó néven májusban indult sajtótájékoztatókra hasonlít. Ezeket azonban nem kéthetente, hanem minden héten a szerdai kormányülést követő nap, csütörtökön tartja a Parlamentben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János és Giró-Szász András a Kormányinfón - hetente egyszer, kifulladásig Fotó: Bielik István - Origo

A múlt heti már a huszadik Kormányinfót tartotta Giró-Szász András államtitkárral közösen a miniszter. Korábban elemzésében az Origo azt írta, hogy a maratoni, élő sajtótájékoztató-sorozat kényszerű válaszlépés volt a Fideszt, illetve a kormányt ért kritikákra és az Orbán–Simicska-háborúra.

Más hangulatú lesz a kettő

Bár olykor túlzásokba esik a Kormányinfókon,

Lázár János személye garancia az oldott hangulatra és arra, hogy lyukat beszél az újságírók hasába.

Sokak szemében már korábban is leginkább Lázár János volt a kormány hangja, ezt a szerepet egy ideje tudatosan alakította.

Budapest főpolgármesterének nem kenyere a kedélyes viccelődés Forrás: Bielik István - Origo

Lázárral szemben azonban ismerői szerint Tarlós István sokkal zártabb, a nyilvánosságot nem különösebben kedvelő közéleti szereplő, aki bár szeret hosszan beszélni, de a Kormányinfón megszokott kérdésözön nem annyira a terepe.