Gyermekvédelmis a gólyatábori erőszakba belebukó HÖK-ös

Fábri György; Mezey Barna Budapest, 2014. szeptember 4.
Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora (k), valamint Fábri György rektorhelyettes (b) és Zaránd Péter, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke (j) az egyetemi gólyatá
Budapest, 2014. szeptember 4. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora (k), valamint Fábri György rektorhelyettes (b) és Zaránd Péter, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke (j) az egyetemi gólyatáborokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón az ELTE dékáni tanácstermében 2014. szeptember 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Cikkünkben a korábbi téves állításokat helyreigazítjuk. Gyermekvédelemmel foglalkozik egy állami szervezetnél az ELTE jogi karának volt HÖK-elnöke, akit egy gólyatábori erőszak eltussolásával vádoltak, és ezért elküldtek az egyetemről. Bubla Áron az egyetem fegyelmi bizottságával szemben annak idején azt állította, hogy nem tussoltak el semmit. Az erőszakolót hét és fél évre ítélte a bíróság.
Vágólapra másolva!

Helyreigazítás

Az Origo.hu internetes portálon 2015. július 03. napján 16 óra 45 perckor megjelent "Gyermekvédelmis a gólyatábori erőszakba belebukó HÖK-ös" címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy
- Bubla Áront azért zárták ki az egyetemről, mert eltussolta a gólyatáborban elkövetett szexuális erőszakot
- a gólyatáborban szexuális erőszak történt.

Továbbá a való tényeket hamis színben tüntettük fel cikkünkben azáltal, hogy egy másik gólyatáborban (ELTE TÓK) történt jelen esettől jóval súlyosabb eseményeket összemostuk az ELTE ÁJK gólyatáborral, hamisan azt sugallva, hogy egy és ugyanazon gólyatáborról van szó és hamisan azt sugallva, hogy Bubla Áron azon gólyatábort szervezte, ahol valójában megtörtént a nemi erőszak.

A fentiekkel szemben a valóság az, hogy Bubla Áront azért sújtották a kizárás fegyelmi büntetéssel, mert az Egyetem vezetősége felé fennálló tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget. A valóság az, hogy mind a mai napig nem került megállapításra, hogy a gólyatáborban bármiféle szexuális erőszak történt.

A helyreigazított részeket a cikkben és a cikk leadjében dőlt betűvel jelezzük.

Állami alkalmazásban áll, és gyermekvédelemmel foglalkozik a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársaként Bubla Áron, akit tavaly ősszel tanácsoltak el az ELTE jogi karáról, miután a fegyelmi bizottság a kari HÖK elnökeként az ő felelősségét is felvetette egy 2013-as, gólyatáborban történt állítólagos erőszak eltussolása ügyében.

Gyermekvédelmis lett belőle

A botrány miatt eltanácsolt egykori HÖK-elnök jelenleg egy, a többi között javítóintézeteket is fenntartó, országos hatáskörű állami háttérintézmény alkalmazottja - ez derült ki egy közérdekű adatigénylésre kapott válaszból, amit az Átlátszó Oktatás blog dolgozott fel.

Bubla Áront alig öt hónappal a fegyelmi eljárás után a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vette alkalmazásba, személyi asszisztensi munkakörbe. A Főigazgatóság idén február 2-án létesített vele határozatlan idejű kormányzati szolgálati jogviszonyt. Bubla bruttó 285 ezer forintot keres.

Fellebbezett a döntés ellen

Mint arról az Origo is beszámolt, a 2013-ban a jogi kar HÖK-elnökévé választott Bubla annak idején fellebbezett a fegyelmi eljárás alapján hozott, őt az egyetemről kizáró döntés ellen. Ennek halasztó hatálya van, így tanulmányait folytatni tudta az egyetemen.

Mezey Barna, az ELTE rektora, Fábri György rektorhelyettes és Zaránd Péter, az ELTE egyetemi HÖK-elnöke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Bubla akkor úgy nyilatkozott: Nagyon elfogult ítélet született, amelyben

Az eset miatt hat hallgató ellen indult fegyelmi eljárás. Bublát és egy másik HÖK-ös vezetőt kicsapták, egy hallgatót két félévre eltiltottak, egy szervezőt megróttak, egy szervezőt felmentettek, egy diák ügyében pedig elhalasztották az eljárást. Mindannyiukat az ügy kezelése miatt vonták felelősségre.

Az erőszakoló 7,5 évet kapott

Amint arról az Origo is beszámolt, a gólyatábori erőszakot elkövető 39 éves férfit hét és fél év börtönre ítélte a Fonyódi Járásbíróság. Az erőszakoló - aki akár nyolc évet is kaphatott volna, ez a legmagasabb büntetési tétel - leghamarabb a büntetés letöltésének kétharmada után szabadulhat.

A férfi fotósként dolgozott a gólyatáborban, ahol a vád szerint augusztus 30-án kora hajnalban megtámadott egy budapesti lányt. Fojtogatta, ököllel verte, megöléssel fenyegette és megerőszakolta. A történtekről fotókat is készített, ezekkel akarta később zsarolni az áldozatát.

A férfi 1996-ban Baján járt főiskolára, ahol megerőszakolta egyik évfolyamtársát. Kirúgták, és a lány is otthagyta a főiskolát. Nem tudni emiatt-e, de volt már ítélet ellene. Az erőszakoló felkerült egy feketelistára, amit modellek és fotósok hoztak létre az erőszakosan viselkedők kiszűrésére.