Három év fegyházbüntetést kapott egy embercsempész

Interjú Ibolya Tibor fővárosi főügyésszel
Ibolya Tibor, fővárosi főügyész
Vágólapra másolva!
Gyorsított eljárásban 3 év fegyházbüntetésre ítéltek egy embercsempészt. A férfi pár héttel ezelőtt hat, Belgiumba tartó szír állampolgárt szállított Budapestre anyagi ellenszolgáltatás fejében - közölte a fővárosi főügyész. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Ibolya Tibor közleményében azt írta: a vád szerint a férfi augusztus 24-én a szerb-magyar határ magyar oldalán lévő egyik benzinkútnál gépkocsival felvette a Magyarország területére érvényes úti okmányok nélkül, a határellenőrzést megkerülve érkezett - és Belgiumba tartó - szír állampolgárokat azért, hogy őket

fejenként 200 euró ellenében

Budapestre szállítsa.

A sofőrt és utasait azonban Budapest XX. kerületében, a Nagykőrösi úton rendőri intézkedés alá vonták.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Budapesti XX. és XXIII. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozásának eredményeként a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség az elkövetőt még az őrizet tartama alatt, 72 órán belül gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A bíróság megállapította a többszörös visszaesőnek minősülő vádlott bűnösségét, és ezért őt 3 év fegyházbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá 3 évre a közúti járművezetéstől is.

A bíróság emellett az ügyészi indítvány alapján elkobozta a bűncselekmény elkövetéséhez használt személygépkocsit.

Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős, a férfit előzetes letartóztatásba helyezték.