Közúti vasfüggönyt engedtek az osztrákok az M1-esre

határellenőrzés, Ausztria
Siegenedorf,, 2015. augusztus 31. Osztrák rendőr ellenőriznek egy járművet az embercsempészek kiszűrése miatt az ausztriai Siegenedorf közelében 2015. augusztus 31-én. MTI Fotó: Nyikos Péter
Vágólapra másolva!
Délután fél öt előtt 10-15 kilométeres, délelőtt 30, egyes információk szerint 50 kilométeres dugók alakultak ki az M1-es autópályán Ausztria irányába, mivel az osztrák rendőrség ellenőrizni kezdte a Magyarország felől érkező járműveket. Nem tudni, meddig tart a szigorú ellenőrzés: az osztrák belügyminiszter azt mondja, hogy "határozatlan ideig", a burgenlandi rendőrség azt, hogy napokig. Az intézkedést az embercsempészek elleni küzdelemmel indokolja az osztrák belügyminiszter. Személyautóban is találtak menekülteket. A kamionok öt órát késnek. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Az osztrák rendőrség újra megkezdte az autók, teherautók fokozott ellenőrzését az M1-es autópályán Hegyeshalom közelében, az osztrák oldalon.

A magyar oldalon ezért újra forgalmi torlódás alakult ki egy időre.

Az Útinform fél öt előtt azt írta, hogy az M1-es autópályán javult a helyzet a hegyeshalmi határátkelő előtt: már nincs nagyobb torlódás, folyamatosan lehet haladni Ausztria felé. A soproni, fertődi és kópházi határátkelőket nem érintette korábban a torlódás- írja a rendőrség honlapja.

A Magyarországról induló, árut szállító kamionok akár öt órát is késhetnek az osztrák razzia miatt - tájékoztatta az Origót a teherszállítással foglalkozó a BI-KA Logisztika Kft. A szolnoki székhelyű cégnél elmondták, hogy napi rendszerességgel indítanak kamionokat Ausztria felé, a sofőrök szerint a kocsisor nap közben az 50 kilométeres hosszúságot is elérte.

Határozatlan ideig

Minden autót megvizsgálunk, nemcsak a teherjárműveket, az ellenőrzés akár napokig is eltarthat - mondta az Origónak Alexandra Harterer, a burgenlandi rendőrség sajtószóvivője. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter korábban a német közszolgálati televíziónak mondta azt, hogy "határozatlan ideig" tart a szigorított ellenőrzés.

Mosonmagyaróvár közelében is áll a sor Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Eddig öt embert vettek őrizetbe az intézkedés eredményeként az osztrák rendőrök, kétszáz menekültet pedig megtaláltak különböző járművekben - mondta az Origónak Karl-Heinz Grundböck, az osztrák belügyminisztérium szóvivője. Azt nem árulta el, hogy az embercsempészet gyanúja miatt őrizetbe vett emberek milyen állampolgársággal rendelkeznek. A magyar rendőrök négy embercsempészt és 59 menekültet fogtak el Győr-Moson-Sopron megyében a délelőtt véget ért 24 órában - közölte a megyei rendőr-főkapitányság hétfőn honlapján.

Még nyugodtak az autósok

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat győri szervezete ásványvizet és frissítőkendőt osztott az M1-es autópálya 150-es és 158-as kilométerénél található parkolóknál az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt a nagy hőségben hosszas várakozásra kényszerülő, az autópályán veszteglő autósoknak - közölte a segélyszervezet.

Az M1-es autópálya teljesen beállt Lébény térségében – tájékoztatta az Origót az egyik helyszínen lévő olvasónk napközben.

Háromnegyed óra alatt nagyjából egy kilométert lehet haladni.

Tájékoztatás egyedül Győrnél volt, ahol egy információs táblán torlódásra figyelmeztették a közlekedőket. Az autósok a motorjaikat is leállították. A hangulat összességében nyugodt – tájékoztatott olvasónk.

Teljesen beállt az M1-es autópálya Lébénynél Forrás: Facebook

Egy másik olvasónk azt mondta, hogy

Lébénytől Hegyeshalom határáig több mint három órát tartott az út.

Gyakorlatilag 10-15 percenként lehetett 50 métert haladni. Ő is azt tapasztalta, hogy csak Győrnél volt tájékoztatás a 30 kilométeres torlódásról, eközben összesen egy rendőrautó haladt el mellettük. A hangulat nyugodt volt – tette hozzá.

Negyedóránként csak 50 métet lehet haladni Forrás: olvasói kép

Takács József, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője az Origo kérdésére elmondta,

az osztrák rendőrök a fő tranzitútvonalak mentén állítottak fel ellenőrző pontokat,

de a kisebb forgalmú, alsóbbrendű utakon nincs ellenőrzés.

Mozdulni sem lehet az autópályán Forrás: Olvasói fotó

30 kilométeres torlódás

Az M1-es autópályán augusztus 31-én reggelre csaknem 30 kilométer hosszan torlódott fel a kocsisor a Hegyeshalom felé vezető oldalon.

Az osztrák rendőrök ellenőrizték azokat az autókat, amelyek alkalmasak lehetnek menekültek szállítására, ezért alakult ki a torlódás.

Megszűnt a torlódás a soproni, a kópházi és a fertődi határnál, ahol hétfőn reggel több kilométeres kocsisor alakult ki az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt.

Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt toródás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Küldjön fotót, információt a torlódásról a [email protected] e-mail címre!

A Der Standard információja szerint állítólag tíz menekültet már találtak is a csempészautókban az osztrák rendőrök. Az éjjel például egy személyautó csomagterében.

Osztrák rendőrök egy menekülteket szállító járműre bukkantak az osztrák-magyar határnál fekvő Miklóshalma (Nickelsdorf) közelében Forrás: MTI/EPA/APA/Herbert P. Oczeret

Ausztria hivatalosan nem állította vissza a határellenőrzést az osztrák-magyar határon, az autókat az ország belsejében, és nem pont az átkelőhelyeken állítják meg.

Ezt mélységi ellenőrzésnek hívják.

A határok közötti szabad, ellenőrzés nélküli átjárást lehetővé tevő schengeni egyezmény értelmében pedig van erre lehetőségük az osztrák hatóságoknak. A határellenőrzést rendészeti okokra hivatkozva ideiglenesen vissza is állíthatná Ausztria. Az ország legutóbb a 2008-as futball Európa-bajnokság idején döntött így. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a mostani ellenőrzésről azt mondta, hogy az "klasszikus értelemben nem nevezhető határellenőrzésnek".

Emberéletek megmentése a cél

Az osztrák hatóságok razziája vasárnap este fél kilenckor kezdődött. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter aznap jelentette be, hogy Ausztria megszigorítja a fellépést az embercsempészek ellen az ország keleti, Magyarországgal közös határánál.

A belügyminiszter már akkor jelezte, az intézkedés fennakadásokat idézhet elő a közúti forgalomban, de az emberéletek megmentése és az embercsempészek elleni hatékony fellépés érdekében el kell viselni az ilyen ideiglenes közlekedési nehézségeket. A szigorítást egyeztették Magyarországgal, Szlovákiával és Bajorország német szövetségi tartománnyal - tette hozzá.

Egy osztrák rendőr ellenőrzést tart az autópályán az osztrák-magyar határnál fekvő Miklóshalma (Nickelsdorf) közelében Forrás: MTI/EPA/APA/Herbert P. Oczeret

A kerítés nem akadály

"Illúzió azt gondolni, hogy az ilyen intézkedések megállítják a menekülteket" - mondta a magyar-szerb határon felépített szögesdrót kerítésről Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a ZDF német országos közszolgálati televízióban a magyar-szerb határon felépített szögesdrót kerítésről. A menekültek "új utakat találnak majd" - tette hozzá.

Szerinte minden egyes halálos áldozat azt jelzi, hogy "gyorsan közös európai megoldásra" van szükség. Kiemelte, hogy méltányos elosztási kvótát kell bevezetni. A közös megoldás kidolgozásához "egyszerűen nyomást kell gyakorolni", és ehhez "minden eszközt használni kell". Például "meg kell kérdőjelezni" az uniós támogatásokat és "csökkenteni kell a támogatásokat" mindazon tagállamok esetében, amelyek nem hajlandóak a "szolidáris felelősségvállalásra" - mondta az osztrák belügyminiszter.

71 holttest a teherautóban

A szigorítás előzménye az egész kontinenst sokkoló csütörtöki tragédia, amikor hetvenegy bevándorló holttestét rejtő kisteherautót találtak az osztrák A4-es autópályán. Az embercsempészek a szerb-magyar határt illegálisan átlépő menekülteket vittek Magyarországról Ausztriába. A kisteherautó Kecskemétről indult, onnan először a déli határszakasz közelébe, később pedig már Ausztriába ment tovább.

A teherautó rakterében 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek zsúfolódott össze, megfulladtak a levegőtlen járműben, amelynek belsejébe zárva a sorsukra hagyták őket az embercsempészek. A gyermekek között volt egy 1-2 év közötti kislány, a többiek 8-10 éves kisfiúk.

A magyar rendőrség már el is fogott öt embert, akiknek közük lehet a 71 menekült halálához. Közülük négyet előzetes letartóztatásba helyezett a Kecskeméti Törvényszék. Ők a gyanú szerint közreműködtek az Ausztriában holtan talált migránsok szállításában. A három bolgár és egy afgán férfi egyelőre egy hónapig marad előzetesben bűnszervezetben, sanyargatással, üzletszerűen elkövetett embercsempészés miatt.