A külügy válasza: Calaisban nagyobb a kerítés

Mali, összecsapások,  Laurent Fabius, francia külügyminiszter
Vágólapra másolva!
A magyar kormány visszautasítja a francia külügyminiszter vádaskodását, a "nemtelen jelzőket Magyarországgal szemben" - közölte Magyar Levente. A külügyi tárca államtitkára arra reagált, hogy Laurent Fabius a határzár miatt bírálta.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány visszautasít minden olyan "nemtelen jelzőt és vádaskodást Magyarországgal szemben", amit Laurent Fabius francia külügyminiszter használt a magyar határvédelmi intézkedésekre - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Bekérették a nagykövetet is

Az államtitkár azután nyilatkozott, hogy beszélt a budapesti francia nagykövettel, akit azt követően kérettek be a tárcához, hogy a francia külügyminiszter egy vasárnapi interjúban botrányosnak nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal összefüggésben.

Magyar Levente államtitkár a kormány nevében visszautasította a francia bírálatot Forrás: MTI/Marjai János

Laurent Fabius francia külügyminiszter Magyarországot külön bírálta a határzár miatt. Magyar Levente reagálásában kifejtette:

a határvédelmi intézkedésekkel nemcsak Magyarországot, hanem az EU minden tagállamát védik,

e lépések az EU-országok biztonságát, nyugalmát és békéjét szolgálják.

Calaisban nagyobb a kerítés

Magyar Levente szerint a francia külügyminiszter szavai azért is elfogadhatatlanok és érthetetlenek, valamint közömbösségre, érzéketlenségre és tájékozatlanságra vallanak, mert

Franciaország nemrégiben még a magyar kerítésnél is nagyobb kerítést épített Calais-nál.

Az államtitkár szerint olyan országot ér kritika, amelyik "már a legnagyobb számban" fogad be menekülteket. Szerinte mindenkinek meg kell adni a szükséges védelmet, viszont a gazdasági migránsok problémáját unión kívüli területen és eszközökkel kell orvosolni.

Botrányt emlegetett Fabius

A miniszter az Europe 1 kereskedelmi rádiónak, az I-Télé hírtelevíziónak és a Le Monde című napilapnak adott közös interjúban úgy fogalmazott: "amikor azt látom, hogy egyes európai országok nem fogadják el a kontingenseket (a menekültek elosztását), ez botrányos".

Laurent Fabius francia külügyminiszter botrányt emlegetett, és Magyarországot bírálta Forrás: AFP/Georges Gobet

A francia diplomácia vezetője úgy folytatta: "A politikailag üldözött embereket, akik háború sújtotta országokból jönnek, be kell tudni fogadni. Ezt menekültjognak nevezik. Minden országnak reagálni kell” - fejtette ki Fabius. "Franciaország megtette, Németország már megtette" - tette hozzá.