Szinte minden migránst kiutasítana a kormány

Gulyás Gergely, országgyűlési alelnök
Gulyás Gergely, országgyűlési alelnök Origo interjú 2015 május 4.
Vágólapra másolva!
Az államhatáron létesítendő tranzitzónák kialakítására és egy új jogi kategóriára, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre is javaslatot tesz a kormány és a Fidesz abban az összesen 13 törvény módosítását kezdeményező javaslatcsomagban, amelyet pénteken nyújtanak be, és egy hét múlva dönthet róla a parlament – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Még pénteken benyújtja a kormány és a Fidesz-frakció annak a 13 törvénynek a módosítására vonatkozó javaslatát, amelyek

a minimálisra szorítanák a menedékkérelmet kapók számát.

A részletekről Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke elmondta, hogy ezeket a törvényeket már jövő pénteken elfogadhatja a parlament, szeptember közepén pedig hatályba is léphetnek.

Gulyás Gergely: 13 törvényt módosítana a kormánypárt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Új módszer

A jogszabályok bűncselekménnyé nyilvánítanák és

azonnali kiutasítással szankcionálnák az illegális határátlépést, illetve a határzár megrongálását.

Ezt azt jelenti, hogy esélyük sincs a menedékjogra azoknak, akik a 177 kilométeres magyar–szerb határon felállított határzáron keresztül próbálnak bejutni az országba.

Teljesen új módszert tervez a kormány a migránsok elhelyezésére is, amivel megszűnne a menekültek utazása az országon belül. A javaslat szerint a határ közvetlen közelében, a Belügyminisztérium által kijelölt helyeken tranzitzónákat hoznának létre, és ide kerül mindenki, amíg el nem bírálják a menekültkérelmét. Ez a gyorsított eljárás miatt néhány napot jelent.

Kiutasítás várhat a kerítést megrongálókra Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ezek a zónák állandó rendőri őrizet alatt lennének, csak Szerbia felé lennének nyitottak. Ezzel kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy gyakorlati esélye csekély,

csupán elméleti esélye van annak, hogy aki Szerbiából érkezik, menedékjogot kapjon,

mert déli szomszédunk biztonságos ország.

Nem lesz tűzparancs

Arra a kérdésre, hogy az új tranzitzónák fölöslegessé teszik-e a tervezett két új menekülttábort, azt mondta, ha a benyújtott törvényeket elfogadják, az nem jelenti azt, hogy az a kormány korábbi döntését felülírná. Természetesen a kabinet folyamatosan figyelemmel kíséri a menekülttáborok helyzetét, és ha az szükséges, akkor ezeknek az ügyét felül fogják vizsgálni.

A törvénymódosítások a honvédség bevetését is lehetővé tennék, de

tűzparancsot nem kapnának, csupán a szükséges és arányos fellépés lenne előírva nekik.

Kitért arra, hogy a tervezett módosítások nem sértenek nemzetközi jogot, bár ha erről vita indul, akkor Magyarország áll elébe. A szigorítás akár 10 évvel is büntetné az embercsempészést, és vagyonelkobzást is jelentene.

Gulyás Gergely szerint 10 évet is kaphatnak az embercsempészek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gulyás Gergely szerint a kormány elrendelheti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amikor a hatóságok speciális eljárási szabályokat vezethetnek be. Ha a törvényt a jövő héten elfogadják,

akkor a hatálybalépést követően ezt ki is hirdetik.

A honvédelmi és a rendőrségi törvényt a Fidesz nyújtja majd be, mivel ezek kétharmados többséget igényelnek, a többi feles szavazati arányt igényel.

A Jobbik félrevezetésről beszél

A Jobbik szerint a Fidesz mindenkit félrevezet a bevándorlásügyben, hiszen kommunikációjával ellentétben valójában olyan intézkedéseket tesz, amelyek Magyarországot tranzitországból célállomássá változtatják a menekülteknek. Mirkóczki Ádám példaként említette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a közelmúltban 59 ezer harmadik országból érkező bevándorlónak tette lehetővé a munkavállalást, emellett utat nyitott a migránsok közalkalmazottként történő foglalkoztatása, valamint család- és egészségügyi támogatása előtt.