Szakközépiskolások lesznek a határvadászok

Szerb-Magyar határ Ásotthalomnál
Épül a pengedrótos kerítés a menekültek megfékezése céljából.
(migráció, honvédség, nato penge)
Vágólapra másolva!
Nem kapnak tűzparancsot a határzár őrizetére rendelt határvadász századok, az viszont nem teljesen világos, mi a feladatuk. Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerint a 2106 határvadász - harmaduk szakközépiskolás tanuló - csökkentheti a menekültáradatot anélkül, hogy az ország más részein "biztonsági deficit" alakulna ki. 
Vágólapra másolva!

Az év eleje óta 140 ezernél több illegális határátlépőt fogtak el, és ez a szám nem látszik csökkenni, ezért van szükség a 177 kilométeres szerb-magyar határszakasz védelmének megerősítésére a fizikai és a jogi eszközök mellett élő erővel is – magyarázta a kormány döntése alapján a határvadász századok koncepcióját kidolgozó Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

A határzár első szakaszát közmunkások és katonák építik Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nincs tűzparancs

Nem kaptak és

nem is kapnak tűzparancsot a határvadász századok tagjai

– emelte ki a tábornok. Megjegyezte: a rendőrségi törvény vonatkozik majd rájuk, az abban meghatározott kényszerítő eszközöket alkalmazhatják. Speciális fegyverzettel e célra nem látják el őket, viszont visznek például vízágyút Szegedre – a fővárosi és a kiskunhalasi mellett ez lesz a harmadik állomáshely.

Szakközépiskolásokat küldenek

A szeptember végére teljes, 2106 fős létszámmal felálló határvadász századokat részint a Készenléti Rendőrség hat határvadász bevetési osztálya és a megyei rendőrkapitányságok bevetési osztályai alkotják, de 876 próbaidős rendőrt is bevonnak.

Ők valójában rendészeti szakközépiskolás hallgatók, korlátozott jogkörökkel – magyarázta a tábornok.

Helikopter, kutya, ló

A határvadászok helikopteres, kutyás és lovas megerősítést is kapnak,

ha pedig szükséges, akkor az állomány 3600 fősre is felfejleszthető. A tábornok jelezte, a határvadászok miatt nem alakulhat ki biztonsági deficit az ország más területein, bár elismerte, hogy a megyei bevetési osztályok elvonása miatt túlórázni minden bizonnyal kell majd, de ezt ki is fizetik.

A Frontex is küldött 52 embert Magyarországra Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Megerősítik a Nemzeti Nyomozó Iroda migrációs főosztályát is 90 fővel, valamint a Csongrád megyei rendőrkapitányság is kap még 25 embert. A rendőrség együttműködik a menekültkérdésében a környező országok hatóságaival, továbbá az Europollal, és az uniós határőrizeti ügynökségtől, a Frontextől is kapott 52 embert.

Vizsgálják a felvételt

A tábornok nem kívánta kommentálni az AP hírügynökség videofelvételét, amelyen egy egyenruhás egyszerűen kinyitja a migránsok előtt a határra telepített kerítésbe épített egyik kaput, és áttessékeli őket. Papp Károly szerint nem is biztos, hogy az egyenruhás rendőr volt, mindenestre megvizsgálják a felvételt.

A tábornok talányos választ adott az Origo kérdésére, miszerint a több ezer kivezényelt határrendésznek pontosan mi lesz a feladata, ha az illegális határátlépők 99 százalékát amúgy is elfogják. Azt mondta,

nyomozni biztosan nem fognak, az más szerv dolga, ők csak igyekeznek csökkenteni a menekülthullámot.

Az nem igazán derült ki, hogy pontosan miként.

Korlátozott jogkör

Ráadásul – mint kiderült – a próbaidős, szakközépiskolás állomány tagjainak csak korlátozott intézkedési jogköre lesz. „Mindig az adott helyzet, a rendőr vagy a bevetési csoport parancsnoka dönti el, milyen kényszerítő eszközt használnak és milyen intenzitással”- válaszolta a tábornok a menekültekkel szembeni esetleges fellépést firtató kérdésre.

Még nem jön a hadsereg

A jogi környezet egyelőre nem ad lehetőséget a hadsereg bevetésére,

de ha változik ez a helyzet, akkor a rendőrség együttműködik majd - mondta egy kérdésre válaszolva az országos rendőrfőkapitány. Azt is elmondta, hogy kedden este személyesen tett jelentést a nemzetbiztonsági kabinet tagjainak a menekülthelyzetről és a határvadászok általa kidolgozott koncepciójáról.

Ahol nincs kerítés, ott folyamatos lesz a jelenlét Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Elhangzott: ott, ahol fizikai okok miatt nincs kerítés, például a vasúti síneknél, felkészült a rendőrség arra, hogy akár jelentősen is megnő az illegálisan a schengeni határt átlépni kívánó menekültek száma. Ezeken a szakaszokon folyamatos a jelenlét, hőkamerával, éjjelátóval, szolgálati kutyával megerősítve – mondta a tábornok.

Jelenleg a kerítésnél 1007 határrendész teljesít szolgálatot a két érintett megyében, valamint további 300 embert más megyékből rendeltek már ki eddig is melléjük. Őket egészítik ki majd hamarosan a határvadászok.