Vádat emeltek a Népszabadság volt főszerkesztője ellen

Murányi Marcell mesterkurzus SZEMÉLY FOGLALKOZÁS újságíró FOTÓ KÉPKIVÁGÁS laza arckép, portré CSELEKVÉS SZELLEMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS beszél MOZGÁSSAL  KAPCSOLATOS gesztikulál Budapest, 2008. március 29.
Murányi Marcell, a Blikk című napilap főszerk
Budapest, 2008. március 29. Murányi Marcell, a Blikk című napilap főszerkesztője beszél a Minőségi Bulvár Mesterkurzus első előadásán az Alexandra Könyvesházban. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Halálos közúti baleset gondatlan okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat az ügyészség a Népszabadság volt főszerkesztője ellen. Murányi Marcell azért áll bíróság elé, mert tavasszal autóval elsodort egy kerékpárost, aki később meghalt. 
Vágólapra másolva!

Akár öt év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság a Népszabadság volt főszerkesztőjére, aki ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot az ügyészség. Murányi Marcellt emellett segítségnyújtás elmulasztásával is vádolják.

A baleset miatt mondott le

Az Origo is beszámolt arról, hogy Murányi Marcell májusban az után mondott le a Népszabadság főszerkesztői posztjáról, hogy a sajtóból értesült róla, a baleset után több nappal meghalt az a kerékpáros, akit még március 30-án sodort el a fővárosi Rottenbiller utca és István utca kereszteződésében.

Murányi Marcell májusban mondott le a Népszabadság főszerkesztői posztjáról Forrás: MTI/Mohai Balázs

Murányi tavaly augusztus óta volt a Népszabadság főszerkesztője, előtte nyolc évig a Blikk első embere volt. Megírtuk: a politikai napilap főszerkesztője nem sokkal később új állást kapott. Murányi Marcell júliustól a Népszabadságot is tulajdonló Mediaworks cégcsoport külső tanácsadójaként dolgozik, és tartalomfejlesztési ügyekben segíti a cég munkáját.

Segítségnyújtás nélkül

A vádirat szerint Murányi március 30-án 20 óra körüli a Rottenbiller utcában autózott, és amikor megelőzte az előtte haladó tehergépkocsit és a trolibuszt, a belső forgalmi sávból élesen jobbra kanyarodott.

A Murányi Marcell által a saját autóján keletkezett sérülésről készített fotó Forrás: Murányi Marcell

Ekkor a kocsija jobb oldalával elsodorta a továbbra is a külső forgalmi sávban kerékpárral közlekedő sértettet. A vádirat szerint bár a trolibusz vezetője dudált, és a biciklis elsodrása is jól hallható hanggal járt, Murányi lassítás nélkül elhajtott a helyszínről.

Csak később vette észre

Murányi egyébként korábban közleményben ismerte el a felelősségét, és akkor részletesen leírta, mit tapasztalt a balesetből. "Autómmal a külső sávból egy lelassult trolit kikerülve, majd onnan jobbra kanyarodva úgy sodortam el egy kerékpárost, hogy azt akkor nem észleltem.

Hazaérve láttam meg az autóm jobb oldalán egy nagyjából 25 centiméter hosszú karcolást" - írta. Ekkor közlése szerint Murányi azonnal visszament a kereszteződéshez, ahol már helyszíneltek a rendőrök, és jelentkezett náluk. Utóbbit a vádirat is megerősíti.

A szövődménybe halt bele

Az ügyészség által benyújtott vádirat szerint a sértett a balesetben elszenvedett sérülések és az azokkal összefüggésben kialakult szövődmények következtében, a szakszerű kórházi ellátás ellenére április 26-án elhunyt.