Roham indult a népszavazás támogatóiért

Hogyan gyűjtötték a kisebb pártok az aláírást, csalást emlegetnek, választás 2014, gyanús jelek
LMP aláírás gyűjtés március 15. ünnepség, népszavazás
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is elindította aláírás-gyűjtési kampányát az Új Magyar Köztársaság Egyesület. Az Orbán Viktor rendszerét népszavazásokkal megbontani kívánó civilek arra számítanak, hogy a jelenlegi négy mellett hamarosan további két kérdésben gyűjthetik a referendum kiírásához szükséges támogatást.
Vágólapra másolva!

Elindult a magukat rendszerbontóknak nevező, Új Magyar Köztársaság néven egyesületet is alapított civilek aláírásgyűjtő kampánya. Ha sikerül elég támogatót szerezni, referendumot rendezhetnek a kötelező kamarai tagság eltörléséről, a tankötelezettségi korhatár 18 évre való visszaállításáról, a képviselők nyugdíjának átmeneti megvonásáról és a gyerekek ingyenes étkeztetéséről.

Négy plusz két kérdés

Lattmann Tamás, a szervezet ügyvivője a budapesti kampányindító eseményen azt is elmondta, hogy a kórházi várólistára kerüléstől számított hat hónapon belüli ellátási kötelezettségről szóló kérdés már a Kúria előtt van, a vasárnapi boltzár eltörlésére vonatkozóval pedig hétfőn foglalkozik a Nemzeti Választási Bizottság.

- mondta az ügyvivő, aki erre tökéletes alkalomnak nevezte akciójukat.

Lattmann Tamás, az egyesület ügyvivője idén márciusban, az Új magyar köztársaságot! demonstráción Fotó: Bielik István - Origo

Elhangzott: civil szervezetek - köztük a Magyar Szolidaritás Mozgalom - és szakszervezetek mellett pártok is részt vesznek a kezdeményezésben.

Pártok, mozgalmak segítenek

Vajda Zoltán, az egyik szervező közlése szerint az akciójukat segítő pártok köztük van az Együtt, a Magyar Liberális Párt, a Modern Magyarországért Mozgalom és a PM, az LMP válaszát még várják.

Vajda Zoltán idén márciusban, az Új magyar köztársaságot! demonstráción Fotó: Bielik István - Origo

Az MSZP támogatásáról biztosította a kezdeményezést, ennek módjáról napokon belül egyeztetnek, míg a Demokratikus Koalíció elvi támogatásáról biztosította a megmozdulást - tette hozzá.

Egy tonna papírral Orbánék ellen

Mint arról az Origo is beszámolt, szombaton Budapesten és nyolc nagyvárosban - Miskolcon, Debrecenben, Győrben, Mezőhegyesen, Egerben, Nyíregyházán, Kecskeméten és Szombathelyen - kezdenek aláírásgyűjtésbe az idén március 15-én a nyilvánosság elé állt civilek, akik népszavazásokkal kívánják lebontani Orbán Viktor rendszerét.

Az LMP egy korábbi népszavazási aláírásgyűjtő kampánya - kérdésenként 200 ezer szignó kell Fotó: Origo

Egyelőre négy kérdéshez várnak 200-200 ezer támogató aláírást. Ezek: a kötelező kamarai tagság eltörlése, a tankötelezettség 18 évre visszaállítása, a képviselők nyugdíjának átmeneti megvonása és a gyerekek ingyenes étkeztetése. Ha kiiírják a referendumokat, akkor ezek csak akkor érvényesek és eredményesek, ha legalább négymillió választó elmegy, és közülük legalább kétmillió egyetért.