Nincs itt semmi látnivaló: megint védett Orbán utcája

Orbán Viktor miniszterelnök háza a XII. kerületi Cinege utcában
Vágólapra másolva!
Szeptember végéig garantált a nyugalom a budai Cinege utcában, a terrorelhárítás három hónappal ismét meghosszabbította Orbán Viktor otthonának védelmét.
Vágólapra másolva!

Szeptember végéig hosszabbította meg a TEK a miniszterelnök budai házának biztosítását: a terrorelhárítás már több mint fél éve ellenőrzi folyamatosan a Cinege utcát.

Mert ott laknak

A magyarázat egyszerű: mivel a területen továbbra is védett személyek laknak, az intézkedés indokolt - véli Hajdú János, a TEK főigazgatója, aki tavaly októberben döntött az utca biztosításáról.

A TEK főigazgatója újra hosszabbít a Cinege utcában Forrás: TEK

Ameddig kell

A TEK rendelete szerint a rendőrség a szükséges mértékig és ideig lezárhatja az érintett útvonalat, ha kell, azt is megakadályozva, hogy

a Cinege utcába bárki belépjen, vagy onnan távozzon.

Orbán Viktor miniszterelnök háza a XII. kerületi Cinege utcában Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Tüntetni lehet, csak nem szabad

Ez komoly, még ha nem is jogszerű akadálya lehet az Orbán Viktor háza elé tervezett demonstrációknak is.

Ááprilis végén a rendőrség részben a TEK-re hivatkozva tiltotta meg Juhász Péter Együtt-alelnöknek, hogy társaival a Cinege utcában tüntessen, mint később kiderült, alaptörvénybe ütközően.

Szeptember végéig újra védett a Cinege utca és környéke Forrás: Origo

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az ügyben Juhász Péternek adott igazat, a rendőrséget pedig az eljárási költségek kifizetésére kötelezte.

Az Együtt aktivistái Orbán Viktor háza előtt demonstráltak a korrupció ellen Forrás: Origo

Az Együtt aktivistái ugyanakkor április 15-én is meglátogatták a kormányfő budai házát, és korrupcióellenes flashmobot tartottak a kapu előtt - az engedély nélküli akcióért akkor 80 ezer forintos bírság járt.

Jöjjön ki!

Korábban is előfordult már, hogy elégedetlen tüntetők bejutottak a Cinege utcába. 2013 nyarán devizahitelesek követelték, hogy

Devizahiteles tüntetők is eljutottak a miniszterelnök házáig Forrás: Origo

A rendőrök akkor sorfallal tartották fel a tüntetőket, végül Orbán Viktor felesége jött ki, hogy megnyugtassa őket.

A rendőrök előtt is lezárták

Korábban, 2011 júniusában ideiglenesen akkor zárták le a környéket, amikor a Kossuth téren demonstrált a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek visszaállításáért, és eldöntötték, hogy Orbán Viktor otthona elé is vonulnak.