Nem örül a kerítésnek a szerb miniszterelnök

Orbán, Vucsics
Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszandar Vucsics, a Szerb Köztársaság miniszterelnöke megállapodást ír alá, majd sajtótájékoztatót tart
Vágólapra másolva!
Szerbia nem örül a magyar határzárnak, de nem akarja elrontani jó kapcsolatát Magyarországgal – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, miután találkozott Orbán Viktorral. A magyar kormányfő harapófogóról és kényszermegoldásról beszélt, mondván: nem volt más választás, de a határzár csak ideiglenes lesz.
Vágólapra másolva!

Az eddig is biztos volt, hogy Szerbia nem örül a magyar határzárnak, a két ország közös kormányülése után tartott sajtótájékoztatón ezt pedig már Aleksandar Vucic miniszterelnök is megerősítette. A szerb kormányfő azt is mondta, országa büszke a Magyarországhoz fűződő jó viszonyára, ezt pedig nem ronthatja el a kerítés megépítése.

Nem túl boldogok tőle

"Nem lettünk boldogok attól a magyarázattól, hogy Magyarország a saját érdekeit védi, de biztosak vagyunk abban, hogy találunk közös megoldást" – mondta Vucic. Közös akció keretében Magyarország már most is segíti a szerb–macedón határ védelmét, a belgrádi kormány például hőkamerákat is kapott Magyarországtól – hangzott el.

Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic, a Szerb Köztársaság miniszterelnöke Fotó: Bielik István - Origo

A hatalmas szerb érdeklődés mellett megtartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor megértést kért Belgrádtól a határzár miatt.

– mondta a magyar miniszterelnök.

A kerítés ügye szóba került, de Orbán Viktor megígérte, hogy a határzár csak ideiglenes lesz Fotó: Bielik István - Origo

Orbán Viktor éppen ezért kényszerlépésnek nevezte az ideiglenes határzár felhúzását. Szerinte két oldalról is nyomás alatt van az ország, mert nemcsak jönnek ide a menekültek, hanem a nyugat-európai országok vissza is küldik őket.

– emelte ki Orbán.

Nem tart majd örökké

A magyar kormányfő szerint azért is nevezik ideiglenes határzárnak a kerítést, mert nem szeretnék, ha örökké így maradna.

Magyarország a kerítés építését kizárólag határőrizeti kérdésnek tekinti,

az emberi jogoknak és a külpolitikának ehhez Orbán szerint nincs semmi köze.

Két hete jelentették be

Éppen két hete jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy négy méter magas kerítéssel zárná le a kormány a teljes, 175 kilométer hosszú szerb–magyar határszakaszt.
Mint arról az Origo is beszámolt, a határzár ügyében jobbikos ötletet karolt fel és adott el a sajátjaként a Fidesz, amikor Rogán Antal a menekülthullám megállítása érdekében a déli határszakasz lezárásáról beszélt.
"A falak nem hoznak békét, sem tartós megoldást" – mondta akkor az Origónak Tarjányi Péter. A biztonságpolitikai szakértő szerint a határvédelem szigorítása, egy vasfüggöny, de egy fal sem ér sokat a "modern népvándorlással" szemben.

"Aki jó szándékkel jön, az jöhet a törvényes határátkelőkön keresztül. Aki azonban illegálisan érkezik, az már az első lépésével törvényt sért, ezért is üzenjük azt, hogy ha Magyarországra jön valaki, akkor be kell tartania a törvényeinket" – védte meg a menekülteknek szóló plakátkampányt a kormányfő.

Mindenki jobban akar élni

Orbán Viktor most is kiemelte, hogy modern kori népvándorlásról van szó, és szerinte illúzió azt hinni, hogy csak addig jönnek a válságövezetekből, amíg nem sikerül pacifikálni ezeket az országokat.

– magyarázta a kormányfő.

Készül az új vasútvonal

A szerb–magyar kormányülésen nem csak a menekültkérdésről esett szó, a két ország miniszterei több közös megállapodást is aláírtak. Kiemelt téma volt a tervezett Belgrád–Budapest-vasútvonal megépítése.

A két ország miniszterelnöke több kormányközi megállapodást is aláírt Fotó: Bielik István - Origo

Aleksandar Vucic megerősítette, hogy július 16-án ülnek össze a szakértőik és a két ország közlekedési miniszterei, akik a kínai féllel együtt összeolvassák a megvalósíthatósági tanulmányokat. "Már dolgozunk a kivitelezési terven, és még az év vége előtt elkezdjük az építkezést" – mondta Vucic.

Jövőre veled Belgrádban

Lesz Szeged–Szabadka-vasútvonal is, és több új határátkelőhelyet nyitnak a szerb–magyar határon,

Magyarország pedig támogatja, hogy az új stratégiai gázvezeték Szerbián keresztül haladjon.

Az oktatás és a kultúra területén is kötöttek megállapodásokat, a magyar fél 50 szerb fiatal ösztöndíjast fogad és 500 millió forinttal támogatja a szabadkai zsinagóga felújítását.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic minisztereikkel jövőre Belgrádban tartanak közös kormányülést Fotó: Bielik István - Origo

Azt mindkét fél elismerte, hogy Magyarország és Szerbia között az egész régió jövője szempontjából fontos a jó kapcsolat, ezért jövőre Belgrádban újabb közös kormányülést rendeznek.