Szijjártó: mihamarabb föl kell építeni a kerítést

Vágólapra másolva!
Minél előbb fel kell építeni a kerítést a magyar-szerb határon, mert láthatóan egyre növekszik az illegális bevándorlási nyomás - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

99 százalék Szerbia felől

A tárcavezető szerda este az M1 aktuális csatorna műsorában kifejtette:

ma már naponta több mint 1500 illegális bevándorló jön Magyarországra,

és 99 százalékuk a magyar-szerb határszakaszon át érkezik, ezért az ideiglenes biztonsági határzár megvalósítása már "tegnap is késő lenne".

Szijjártó Péter Dimitrisz Avramopulosszal, a migrációs ügyekért felelős EU-biztossal Forrás: MTI/Soós Lajos

Az embercsempészek útvonala

Felidézte: két héttel ezelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egyeztetett Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével a kérdésről.

A kerítés a vajdasági magyarokra inkább jó, mint rossz hatással lesz,

mert így az embercsempészek által leginkább kedvelt útvonalak közül ez egészen biztosan kikerül - vélekedett.

Nem kétoldalú kérdés

Szijjártó Péter szerint az első reakcióhoz képest most már sokkal több információval rendelkeznek a szerb kormány tagjai, ő maga a szerb külügyminiszterrel többször is egyeztetett. Szerdán, a magyar-szerb együttes kormányülés alkalmával a két miniszterelnök négyszemközt is beszélt, és Orbán Viktor világossá tette, hogy nem kétoldalú kérdésről van szó, hanem arról az elképesztő bevándorlási nyomás jelentette problémáról, amely Magyarországot érinti a leginkább - közölte.

Orbán Viktor miniszterelnök az Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel folytatott találkozója után Fotó: Bielik István - Origo

A szerda reggeli adatok alapján idén eddig 68 ezernél is több illegális bevándorló érkezett Magyarországra, főleg Szerbia felől,

ami nyilvánvalóan nem Szerbia hibája, de mivel ebből az irányból jönnek, Magyarország kénytelen a magyar-szerb határon ennek ellenállni - mondta.

6 és félmilliárdból építi az állam

Szijjártó Péter kitért arra is, a kerítés felépítésének előkészítése zajlik, a kormány 6,5 milliárd forintot hagyott jóvá erre a célra, és hogy gyorsan megvalósulhasson, az állam maga fogja megépíteni az ideiglenes biztonsági határzárat.