Berendelték az orosz nagykövetet

kijev, majdan, ukrajna, oroszország, krízis, putyin, krím
Oroszellenes tüntetők a kijevi Majdan téren
Vágólapra másolva!
A cseh vezetésnél nemcsak az Oroszországot bíráló külföldiek kitiltása verte ki a biztosítékot, hanem egy dokumentumfilm is, amelyet az orosz állami televízió sugárzott. Ebben a Varsói Szerződés hadseregeinek 1968. augusztusi bevonulását Csehszlovákiába, a prágai tavasz eltiprását a szocialista kor szellemében "internacionalista segítségnyújtásnak" minősítették.
Vágólapra másolva!

Prága szerint a film történelemhamisítás

Lubomír Zaorálek külügyminiszter közölte Szergej Kiszeljov orosz nagykövettel, hogy Prágát nyugtalanítja az összesen 89 nevet tartalmazó orosz tiltólista, alaptalannak tartja, hogy azon négy cseh politikus neve is szerepel, míg az orosz televízióban sugárzott filmet a történelem meghamisításának minősítette a cseh diplomácia vezetője.

Oroszellenes tüntetők a kijevi Majdan téren Forrás: AFP/Bulent Kilic

A tiltólistára ugyanis Prága szerint azok kerültek fel, akik részt vettek az állítólagos kijevi puccsban,

míg a film arról szól, hogy az 1968-as reformfolyamat nem a csehek és a szlovákok, hanem az SS-legények, az amerikai és a német imperialisták műve volt.

Üzenet Brüsszelnek

Oroszoszág 89 nevet tartalmazó tiltólistája válasz arra az európai uniós névsorra, amelyet korábban Brüsszel fogadott el, és orosz politikusok, illetve üzletemberek neve szerepel ajta.

Az oroszbarát szakadárok egyike dohányzik egy harckocsin a kelet-ukrajnai Donyeck közelében Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Mindkét listát az ukrajnai válsággal összefüggésben állították össze, ahogyan azokat az amerikai listákat is, amelyeken

Putyin közvetlen környezetéből is vannak páran, köztük az elnök kabinetfőnöke, Szergej Ivanov.

Moszkva többször bocsánatot kért

A Varsói Szerződés öt országának hadserege - köztük a Magyar Néphadsereg - 1968 augusztusában azért szállta meg Csehszlovákiát, hogy véget vessen a prágai tavaszként emlegetett reformfolyamatnak.

Szovjet tank Prága központjában 1968-ban. Gorbacsov és Jelcin is hibának nevezte a szovjet csapatok beavatkozását Forrás: AFP/-

A beavatkozást azóta Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök, Borisz Jelcin és több más magas rangú orosz vezető is elítélte és hibának minősítette. A volt szocialista országok pedig már a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején hivatalosan bocsánatot kértek, mert részt vettek az akcióban.