Korrupciós számháború kezdődött

Polt Péter
Budapest, 2014. november 24. Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. november 24-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Cáfolja a Legfelsőbb Ügyészség, hogy 2010 óta esne a korrupció miatt indított büntetőeljárások száma. Az Átlátszó szerint sok feljelentést helyből visszautasítanak, az ügyészség viszont állítja, az oknyomozó portál egyszerűen rosszul számol.
Vágólapra másolva!

"Polt Péter kinevezése óta meredeken zuhan a politikai korrupciós ügyekben indított büntetőeljárások száma" - állította az Átlátszó, éppen a Legfőbb Ügyészségtől kapott adatokra hivatkozva.

Poltig nagy volt a pörgés

A portál három korrupciós bűncselekménytípusban tett feljelentésekre volt kíváncsi, lekértékaz aktív, a passzív hivatali visszaélésre és befolyással való üzérkedésre vonatkozó statisztikát is.

Öszesítésük szerint szerint 2006 januárja és 2010 decembere között

ezres nagyságrendben futottak be ilyen feljelentések

Az oknyomozó portál szerint sokkal kevesebb korrupciós ügyben tesznek feljelentést és indítanak eljárást a Legfőbb Ügyészségen, mióta Polt Péter vezeti a testületet Forrás: MTI/Kovács Attila

a Legfelsőbb ügyészségre, és az esetek felében-harmadában végül vádemelés is történt. Ezután nevezték ki az intézmény élére Polt Pétert.

Elutasítják, lezárják

A következő négy évben viszont drasztikusan visszaesett a feljelentések száma, és a korábbi időszakhoz képest pedig

háromszor annyi feljelentést dobott vissza Polt Péter hivatala,

vagy szüntette meg a nyomozati eljárást - írja az Átlátszó.hu.

Pont fordítva történt?

A Legfelsőbb Ügyészség viszont éppen az ellenkezőjét bizonygatja: saját adataik szerint, amíg 2007- ben a korrupciós cselekmények 11,9 százalékában utasították el a feljelentést és az esetek 38 százalékában szüntették meg a nyomozást, ezek az arányok tavaly már 4 százalékra és 10,4 százalékra estek vissza.

Nyolc év adatait kérte ki a Legfelsőbb Ügyészségtől az Átlátszó Forrás: Origo

Az ügyészség szerint az Átlátszó ott tévedett, hogy nem vette figyelembe:

az aktuális statisztikában csak az adott évben lezárt/bevitt adatok jelennek meg, a folyamatban lévő nyomozások adatai még nem

A testület szerint ezért lehetséges, hogy egy korábbi időszakot vizsgálva ott jóval több a vádemeléssel lezárt eset.

Több mint a felét

A Legfelsőbb Ügyészség szerint az elmúlt nyolc évben a korrupciós ügyben tett feljelentések több mint felében, 57,5 százalékában emeltek vádat - igaz, ebben benne vannak az Átlátszó által említett, 2010 előtti eredmények is.