Újabb érdekes dolgok derültek ki a karcagi sikkasztásról

kunmediator
Az utazási iroda budapesti irodája
Vágólapra másolva!
Helybeliként megdöbbentőnek nevezte a történteket, és az eddigi információk alapján „okosan kitalált” bűncselekményről beszélt, a károsultaknak pedig eredményes felderítő munkát és jogi segítséget ígért Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés Karcagon élő elnöke a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja ügyében. 
Vágólapra másolva!

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a legfrissebb adatok alapján 200-nál több károsultról tudnak, ám ez a szám „percről-percre nő”. Jelenleg kétmilliárd forint körülire saccolható az az összeg, amelynek sorsáról és hollétéről nincs tudomásuk – tette hozzá.

„A pénz nem itt van”

Karcag kis város, ahol néhány tízmillió forint elköltése, vagy befektetése is feltűnik az embereknek. Mivel ilyesmit nem tapasztaltak, feltételezhető, hogy „a pénz nem itt van” – fogalmazott. Bárhová vitték is a cég közismert, helybeli tulajdonosai az emberek befektetésre szánt megtakarításait, azt „így vagy úgy, de meg lehet és meg kell találni és visszaadni a károsultaknak” – mondta.

Emlékeztetett: a településen élők közül sokan tudják: a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. egy kiterjedt „cégháló” része, melynek tulajdonosi köre „ellenzéki politikusokat és pártokat támogatott, és feszült viszonyban volt Fazekas Sándor jelenlegi földművelésügyi miniszterrel, a város korábbi polgármesterével és a települést jelenleg irányító Dobos Lászlóval.”

Kijelentette: minden károsult és a tulajdonosokat ismerő állampolgár információja segítheti a nyomozást. Amennyiben a rendőrség fel tudja göngyölíteni a céghálózatot, a pénz is meg fog kerülni – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke.

Az utazási iroda budapesti irodája Forrás: Google

Semmit sem tud

Mint arról az Origo is beszámolt, több milliárd forintot sikkaszthatott a karcagi D. Sándorné, akit lányaival és unokáival együtt egy egész város keres. A Kun-Mediátor Kft.-nek több száz ember utalhatta el megtakarítását, hogy a pénzügyi tevékenységet is végző cég befektesse azt.

A vállalkozás 30 százalékos tulajdonosa és egyben D. Sándorné veje az egész ügyről semmit nem tud. Aggódik a felesége és a gyerekei miatt. A hozzá tartozó utazási irodák szerinte viszont rendben vannak. Minden utazás kifizetve, és mindenki meg fogja kapni a pénzét.

Illegális tevékenység?

Kovács Sándor kitért arra is, hogy a károsultaktól úgy tudja: a városban televíziót is létrehozott cég már 10 éve foglalkozik befektetés kezeléssel, miközben ezt sehol nem hirdette meg, ami „gyanús és arra utal, hogy illegális tevékenységről volt szó”. Két eset lehetséges: a vállalkozás vagy illegális pénzügyi tevékenységet folytatott, ami bűncselekmény, vagy rosszul fektette be a rábízott pénzt – mondta jelezve, hogy ezt mielőbb tisztázni kell a továbblépés érdekében.

Érdekesnek nevezte ugyanakkor, hogy voltak olyan ügyvédek és politikusok, akik hamarabb értek a helyszínre, mint a károsultak, ami felveti annak lehetőségét, hogy az érintettek bennfentes információkkal rendelkeztek.

Kun-Mediátor utazási iroda több milliárd forinttal tűnhetett el Forrás: Facebook

Hiába keresték telefonon

Dobos László polgármester (Fidesz-KDNP) a tájékoztatón arról beszélt, hogy az utazási irodaként ismert és jól működő cég köztiszteletben álló karcagi vezetőjének hétfőről keddre virradóra veszett nyoma. Az irodába – melynek bejáratán a „technikai okok miatt zárva” felírat olvasható – kedden az ott dolgozók sem tudtak bejutni, főnöküket hiába keresték telefonon.

Az ügy „komoly érzelmi hullámokat váltott ki és feszültséget okozott a városban” – fogalmazott, nyugalomra, türelemre és összefogásra kérve a befektetőket és minden lehetséges segítséget megígérve nekik. Közölte: hallomásból úgy tudják, 500 ezer forinttól több százmillió forintig terjedő összegeket adtak át a károsultak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nek.

A Jobbik is megjelent

„Végtelenül sajnáljuk, hogy ez a – Karcagon eddig példátlan – előre jól megtervezett csalás előfordult, mely a számok alapján sok gyanútlan, a befektetésre szánt pénzét évtizedeken át megtakarított embert és családot érint” – mondta. Megjegyezte: sajnálattal vették tudomásul, hogy helyi „jobbikos aktivisták" a hangulatot nem csitítani, hanem szítani igyekeztek.

Kun-Mediátor utazási iroda Forrás: Facebook

Az eseményt követően Dobos László és Kovács Sándor az addig a városháza folyosóján várakozó mintegy kéttucatnyi károsultat is tájékoztatta az ügy legfrissebb fejleményeiről. Az érintettek kérdéseire válaszolva a két vezető hangsúlyozta: mindenkit váratlanul ért az eset, melyre az első feljelentésig és a cég pénzügyi tevékenységét nem ismerve a hatóságok és az illetékesek sem figyelhettek fel.

Jó volt az együttműködés

A megbeszélésen az érezhetően feszült hangulatban lévő, ám tájékoztatást fegyelmezetten végighallgató károsultak elfogadták és tudomásul vették az elhangzottakat, ám többen is hangsúlyozták: értetlenül, felháborodva és kétségbeesetten állnak az eset előtt, hiszen a céggel való együttműködésük korábban zökkenőmentes volt és a társaságtól kapott papírok, illetve dokumentumok is a tevékenység hivatalosságának, illetve a cég megbízhatóságának látszatát keltették.

A police.hu kedd este tette közzé, hogy sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya, miután egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz – közölte a rendőrség kedden este.