A Fidesz nem fél, pedig lenne mitől

Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet 2015. február 26 Észak-magyarországi Regionális Bank
Miskolc, 2015. február 26. Tanácstalan emberek állnak sorba a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt 2015. február 26-án, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak. A pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik. A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A kormánypártok nem tartanak az utóbbi hónapok brókerbotrányaitól, a közvélemény-kutatási számok azonban mást mondanak. Politikai elemzők szerint teljesen érthető, hogy a politikai oldalak egymásra próbálják kenni a felelősséget, de mivel a Fidesz öt éve van kormányon, hárítani is nehezebben tud. A botrányok nyertese, főleg a tapolcai választás után, a Jobbik.
Vágólapra másolva!

A politikai napirendet egy ideje már a brókerbotrányok uralják. A Buda-Cash Brókerház bedőlésével kezdődő botrány a Hungária és a Quaestor ügyével folytatódott. A botrányok akkor kezdtek a kormánypártok számára kínossá válni, amikor Tarsoly Csaba is képbe került. A győri üzletember több szerződéssel is kötődött kormányzati intézményekhez, és több fideszes politikussal is jó kapcsolatot ápolt.

A Buda-Cash bedőlése indította el a brókerdominót Forrás: MTI/Vajda János

A választók a Fideszt okolják

A kormányzati megszólalók az első pillanattól kezdve a korábbi baloldali kabinetre próbálták tolni a felelősséget. Az ügyek bonyolultsága miatt volt is rá esély, hogy a közvélemény nagyrészt a baloldali erőket okolja a kialakult helyzetért. Ám a Medián egyik felmérése némileg más eredményt mutatott: a megkérdezettek 56 százaléka a Fidesz-kormányzatot hibáztatja, míg csupán 17 százalékuk okolja érte a a volt szocialista vezetést.

Nem aggódnak

Nem tudtak az elmúlt hetek botrányai a korábbi K&H-ügyhöz hasonló méretűvé dagadni – értékelték az Origo által megkérdezett kormányzati szereplők a kialakult helyzetet. Úgy látják, az egész ügy politikailag lefutott, és az ellenzék sem tudott jelentősen profitálni az eseményekből, mivel maga is több szálon kötődik a bedőlt cégekhez. Mindezek miatt nem is tartják károsnak a Fidesz számára az említett ügyeket.

Tarsoly Csaba Quaestor-vezér már előzetes letartóztatásban van Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hitviták

A Buda-Cash bedőlését követően a Fidesz egyértelműen a szocialistákra próbálta kenni az ügyet, és MSZP-s brókerbotrányról beszélt – mondta Kiszelly Zoltán. A politológus szerint az után, hogy a Quaestor ellen felszámolási eljárás indult, és egyre több kormánypárti politikus érintettségéről jelentek meg hírek, a baloldal a Fidesz érintettségéről és felelősségéről beszélt.

Úgy látja, ezek a próbálkozások inkább kioltották egymást, és gyakorlatilag "hitvitákká" vált a kérdés. A Fidesz–KDNP-vel nem szimpatizálók a Quaestor-ügyben csak Szijjártó Péter és a kormány felelősségéről tudtak beszélni, míg a kormánypártiak csak az ETO-parknak adott 17 milliárdos hitelt emlegetik föl.

Ők a nagy vesztesek

Ha a kárigények rendezése valóban széles körben megtörténik, az ügy politikailag legérzékenyebb részét kezeli a Fidesz – mondta Bíró-Nagy András az Origónak. A Policy Solutions elemzője szerint még korai lenne azt állítani, hogy a brókerbotrányokat le lehetne zárni, mivel még minden hétre jutnak új fordulatok. A további vizsgálatok hozhatnak olyan fejleményeket (a személyi összefonódások vagy a politikai felelősség terén), amelyek politikai értelemben kellemetlenek lehetnek.

Szijjártó Péter az elmúlt időszak egyik politikai vesztese Fotó: Bielik István - Origo

Bíró-Nagy András szerint, ha ma le is zárulna a brókerbotrány, a Fidesz már így is megfizette a politikai árát. A rendkívül szövevényes ügyben nem könnyű a választóknak tájékozódni, de a politikai elit és a brókerbotrányokban érintett üzleti szereplők összefonódásáról szóló minden fotó, minden hír erodálhatta a kormányt a választók szemében. Szijjártó Péter és Fazekas Sándor miniszterek mindenképpen az elmúlt hetek politikai veszteseinek számítanak – véli az elemző.

A Jobbik örülhetett

Kiszelly Zoltán szerint a K&H-botrányban teljesen egyértelmű volt a szocialista érintettség, de a mostani ügyekben ennél lényegesen bonyolultabb kép. Az embereket a felelősség mellett a megoldás is érdekli, és a Fidesz-frakció jól láthatóan ebbe az irányba próbálja eltolni a közbeszédet.

Bíró-Nagy András úgy vélekedett, a Fidesz és az MSZP kommunikációs harcai egyértelműen a Jobbiknak kedveztek. A kölcsönösen elhangzott vádak csak erősítették a radikális párt üzenetét, hogy az utóbbi húsz évben kormányon lévő erők összefonódtak az üzleti világgal, kétes ügyek részesei voltak. Ez ziccer volt a Jobbiknak arra, hogy egy polcra helyezze a Fideszt és az MSZP-t, és velük szemben hirdesse a saját tisztaságát – zárta az elemző.

A baloldali ellenzék is tüntetett a Quaestor-károsultakért Fotó: Polyák Attila - Origo

A Buda-Cashsel indult

A brókerbotrányok február végi kitörése óta öt cég esett áldozatul a bedőléseknek. 2015. február 23-án az MNB részlegesen felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. működési engedélyét. A botrány továbbgyűrűzése elérte a Buda-Cash Brókerházzal szoros üzleti kapcsolatban álló DRB-bankcsoportot is. A Buda-Cash vezetői azóta előzetes letartóztatásban vannak.

Az MNB március 6-án közölte, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél észlelt szabálytalanságok miatt előző este részlegesen felfüggesztette a társaság tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, és büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen. Az MNB feljelentése alapján sikkasztás gyanúja miatt indított eljárásban négy embert vettek őrizetbe a rendőrök. A kár több milliárd forint lehet.

A Quaestorral folytatódott

2015. március 9-én öncsődöt jelentett be a Quaestor Financial Hrurira Kft., amely a Quaestor-csoport tulajdonában áll. Március 10-én részlegesen felfüggesztették a Quaestor-csoporthoz tartozó Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét.

Az ETO Parkot is elsöpörte a csőd Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Quaestor csődje miatt azóta a Győri ETO focicsapata is komoly bajba került. A botrány kormányra nézve is kellemetlen hatásait is tompítva a parlament a héten fogadta el a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvényt. Ennek alapján a 30 millió forintot meg nem haladó összegű követeléseket tőkeértéken, a kötvényeket pedig névértéken kell figyelembe venni.

Eddig Karcag az utolsó állomás

A következő bedőlt cég a Lombard Kézizálog Zrt. volt, amelynek a tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás csalás gyanújával indult. Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot. A legutóbbi botrány a Kun-Mediátor utazási iroda tevékenysége miatt robbant ki. A cég tulajdonosa egyik napról a másikra közel kétmilliárd forinttal eltűnt.