Évente négy kórháznyi orvos vándorol ki

egészségügy műtét kórház
Kiskunhalas, 2013. október 31. Térdprotézis-műtét a Kiskunhalasi Kórházban 2013. október 30-án. Lengyel János orvosigazgató közlése szerint a térdprotézis-beültetésekre váró pácienseinek korábbi, finanszírozási problémák miatt kirívóan hosszú várakozási idejét az elkülönített kormányzati támogatás felhasználásával a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a magyar átlagra hozta vissza. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Négy megyei kórház teljes orvosgárdája vándorol külföldre évente a jobb munkalehetőség miatt - mondta Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, aki szerint nemcsak az orvoselvándorlás aggasztó mértékű, hanem a 100 milliárdos nagyságrendű kórházi adósságállomány is.
Vágólapra másolva!

Rácz Jenő szerint egy év alatt annyi orvos megy külföldre dolgozni, mint négy megyei kórház teljes orvosgárdája. A Gyurcsány-kormány egykori egészségügyi minisztere az RTL Magyarul Balóval című műsorában arról is beszélt: a háziorvosok átlagéletkora olyan magas, hogy tíz éven belül komoly probléma alakulhat ki az ellátórendszerben.

Sok orvos megy külföldre - évente négy kórháznyi Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Sinkó Eszter, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgató-helyettese szerint az elvándorló orvosok a betegágyak mellől mentek el, amitől érezhetően rosszabbul működik az ellátórendszer. Emiatt az itt maradókra lényegesen több munka hárul, azok nem tudják képezni magukat, így szégyenletesen lemaradtuk Európához képest a gyógyítás minőségében.

Lemaradhat Magyarország Európától a gyógyítás minőségében Forrás: Thinkstock

A kórházak adósságáról Rácz Jenő megjegyezte, hogy 100 milliárd forintot kellene betenni az egészségügybe ahhoz, hogy megakadályozzák az adósság újratermelődését. Sinkó Eszter szerint viszont értelmetlen arról beszélni, hogy nullszaldós legyen a kórházak költségvetése, hiszen a betegektől nem lehet megtagadni a szükséges ellátásokat.

A János Kórház csak az egyik intézmény, amely adósságot görget maga előtt Forrás: MTI/Simó Endre

Az Origo számolt be szerdán arról: a korábban ígért 60 milliárd forint is kevés lenne a kórházak adósságának kifizetésére, de egyelőre ezt a pénzt sem kapják meg az intézmények. A rossz hírt az április elsejei határidő napján közölte az egészségügyi államtitkárság a kórházvezetőkkel, akik szervezeti változásokra is számíthatnak.

Lázár János megígérte, nem hagynak csődbe menni kórházakat Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az adósságrendezés csúszásáról kérdezte az Origo csütörökön Lázár Jánost is, de a miniszter csak annyit mondott: egyezségek, kompromisszumok mentén tárgyalni kell a kórházak adósságállományáról, ezen dolgozik a "kiváló munkát végző" Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. Hozzátette: a 60 milliárd forint rendelkezésre áll, és nem mehet csődbe egyetlen kórház sem.