Újabb vereségre számíthatnak a természetvédők

Vágólapra másolva!
Több mint tíz év után megszűnhet a természetvédelmi mérnök képzés az ország valamennyi felsőoktatási intézményében. Szakmai szervezetek szerint a döntés gyengíti a hazai természetvédelmet szolgáló intézményrendszert.
Vágólapra másolva!

A WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, és a Magyar Természetvédők Szövetsége szerint az oktatásért felelős államtitkárság csökkenteni készül a felsőoktatásban kialakított szakok számát, amely az összes alkalmazott környezet- és természetvédelmi képzést érinti. A szervezetek közleményben tilatkoznak a tervezett intézkedés ellen, úgy látják a koncepciónak az ország öt felsőoktatási intézményében, Debrecenben, Gödöllőn, Kaposváron, Keszthelyen és Sopronban, működő természetvédelmi mérnök képzés is áldozatul eshet.

Nem helyettesíthető a képzés

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója szerint a több mint tíz éve működő természetvédelmi mérnök képzés fontos utánpótlást biztosít a védett területek kezelését irányító szakembergárda fenntartásában, amit sem az általános agrármérnök képzés, sem a környezetgazdálkodási agrármérnök képzés nem helyettesít. Az igazgató szerint a döntés újabb irányból gyengíti a hazai természetvédelmet, illetve az ahhoz kapcsolódó, oktatással és vagyonkezeléssel foglalkozó intézményeket.

Kompromisszumban bíznak

Az ügyben Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója azt mondta, fontos lenne megtartani az olyan alkalmazott környezet- és természetvédelmi képzéseket, mint a környezetgazdálkodási agrármérnöki és a természetvédelmi mérnöki képzés, legalább a felsőoktatási intézmények egy részében. A szervezetek azt remélik, a héten esedékes kormánydöntés eredményeképpen elfogadható kompromisszum fog születni.

Az Origo megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amint választ kapunk kérdéseinkre, a cikket frissítjük.