A Jobbik lehet a brókerbotrányok politikai nyertese

Debrecen, 2015. március 29.
Quaestor-károsultak demonstrációja a debreceni Csapó utcában 2015. március 29-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2015. március 29. Quaestor-károsultak demonstrációja a debreceni Csapó utcában 2015. március 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Miközben a Fidesz a Buda-Cash- és a Quaestor-ügyben is azt a látszatot próbálja kelteni, hogy nincs köze az eseményekhez, sok kérdésre nem felel egyértelműen a kormány - vélik az Origónak nyilatkozó elemzők.
Vágólapra másolva!

Napok óta a Quaestor-botrány áll a figyelem középpontjában, és annak a felelősségnek a firtatása, hogy ki felel a több tízmilliárdos kárért. Az ügy roppant szövevényes, mivel a magyar focitól a katolikus egyházig mindenki érintett benne, így teljes képet talán akkor kaphatunk majd, ha jogerős bírósági ítélet születik. A várható politikai hatásokról kérdeztünk szakértőket.

Quaestor-károsultak demonstrációja Debrecenben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Így operál a Jobbik

A Quaestor-botrány legnagyobb politikai nyertese a Jobbik lehet – mondta az Origónak Tóth Csaba. A Republikon Intézet elemzője szerint a radikális párt azért lehet ennek a botránynak a pozitív szereplője, mert a közvélemény ebben a bankárok, brókerek és a politikai elit valamilyen összefonódását láthatja, amelyben milliárdok tűntek el, de amelyben a Jobbik semmilyen szerepet nem játszott.

Nyilvánvaló, hogy az MSZP-hez képest inkább a Fidesznek árthat a brókerbotrány, míg a legegyszerűbb üzeneteket a Jobbik fogalmazhatja meg. Tóth Csaba szerint a károsultak tüntetései eszkalálódhatnak, de más, a kormányzati korrupcióhoz kapcsolódó demonstrációkkal való összeérés nem valószínű. Ennek egyik oka az elemző szerint az, hogy teljesen más a brókerbotrány értelmezése, mint például a NAV-hoz kapcsolódó eseteké volt.

Párhuzamok

Orbán Balázs szerint jól látható, hogy a küszöbön lévő tapolcai időközi választások miatt a kipattant brókerbotránnyal összefüggésben értelmezési verseny zajlik a politikai erők között. A helyzet egyébként ebből a szempontjából hasonló a devizahitelezéssel kapcsolatos vitához – természetesen kisebb hatósugarú ügyről van szó –, amelyet végül a kormánypártok tudtak megnyerni – véli a Századvég Intézet kutatási igazgatója.

Az időközi választás után az ügy politikai turbulenciája Orbán Balázs szerint valószínűleg lecseng majd, és hosszabb távon az lesz kulcsfontosságú, hogy a betétesek hozzájutnak-e a pénzükhöz.

Tarsoly Csaba, a Quaestor vezetője már előzetesben van Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Rendkívüli botrány

A Quaestor-ügy rendkívüli botránynak tekinthető, mivel a kormánynak eddig nem kellett hasonló jellegű kérdésekkel szembenéznie – mondta Krekó Péter beszélt az Origónak. A Political Capital igazgatója a trafikügynél is súlyosabbnak látja az esetet, amely szerinte számos ponton felveti a kormány felelősségét, például a Tarsoly Csabával való személyes kapcsolatok, illetve a bennfentes kereskedelem gyanúja kapcsán.

A szakember szerint a legnagyobb kérdés, hogy az ellenzék napirenden tudja-e tartani az ügyet, és képes-e érzékeltetni annak rendkívüliségét. Míg a Fidesznek ezt sikerült megtennie a 2006-os őszödi beszéddel, addig nem biztos, hogy a jelenlegi ellenzék ezt hosszú időn keresztül meg tudja tenni a Quaestor-üggyel kapcsolatban. Pedig az bőven van olyan súlyos, hogy kormányzati személyi következményei legyenek. Még nem tudjuk, milyen irányba fejlődik tovább a botrány, ezért a politikai hatásról is csak előzetes véleményeket lehet megfogalmazni, az új fejlemények felülírhatják, módosíthatják az eddigi logikát.

Orbán Viktor is beszélt a Quaestor-ügyről Fotó: Polyák Attila - Origo

Jogi vita

Orbán Balázs szerint a felszínen zajló politikai vita mögött egy komoly jogi vita húzódik, amelynek vélhetően nagy kihatása lesz az ügy politikai végelszámolására is. Bármelyik ügyet nézzük ugyanis, a betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja egy bizonyos összeghatár alatt. A nehézséget ugyanakkor az okozza, hogy például a Quaestor-ügyben van 22 ezer ügyfél, aki nem betétes, hanem befektető, aki a nagyobb kockázat vállalása mellett a nagyobb haszon reményében adta oda a pénzét.

Hosszú folyamat

Alaphelyzetben őket nem kellene kártalanítani, de mivel itt a hírek szerint csalásról, nem pedig normális mértékű kockázatvállalásról volt szó, a Befektető-védelmi Alap elvben akár lehetőséget is biztosítana arra, hogy ha a felszámolási eljárás elindul, akkor húszezer euró értékhatárig kártalanítson. Az egy jogértelmezési kérdés, hogy erre az ügyre kiterjed-e a Beva hatálya, amit a Beva-tagoknak kell eldönteniük, akik a befektetői piacon működő szolgáltatók maguk - tette hozzá Orbán Balázs.

A kormány ugyanakkor jól láthatóan mindent elkövet azért, hogy az ügy ezek között a keretek között rendeződjön, de ez hosszú folyamat, így amíg tisztázódik a helyzet, politikai haszonszerzésre alkalmasnak látszik az ügy. Hosszabb távon ugyanakkor akár arra is van esély, hogy a nagy tömegek számára viszonylag megnyugtatóan rendeződik a kérdés. Ez pedig nyilvánvalóan nem kedvezne azoknak, akik újabb tiltakozásokat kívánnak felépíteni.

Közvetetten legalább 100 ezer Quaestor-károsult van Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Tapolcai hatások

Tóth Csaba szerint a választók nagy része annyit ért ebből az egészből, hogy a pénzügyi és a politikai elit egy részének összekapcsolódásából egy csalássorozat alakult ki. A Fidesz a határozott támadásokkal azt a látszatot kívánja kelteni, hogy nem érintett a botrányban, ami akár sikeres is lehet, mivel még jobban összezavarja az embereket – mondta a politikai elemző.

Tóth Csaba szerint a Quaestor-ügynek lehet hatása a tapolcai időközi országgyűlési választásra, amelyet április 12-én tartanak. Úgy látja, ez még jobban távol tarthatja a voksolástól a Fidesz-szavazóit, amint az a februári veszprémi választáson történt.

A győri ETO sincsen könnyű helyzetben Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem lehet figyelmen kívül hagyni

Krekó Péter elmondta, a mostani botrányban (bár pontos számot nem tudunk) van megközelítőleg 30 ezer károsult, ami azt jelenti, hogy hozzátartozókkal együtt legalább 100 ezer ember közvetlenül (családján, barátain keresztül) érintett a Quaestor körül kialakult helyzetben. Ha az ő problémájukra a kormány nem talál gyorsan megoldást, annak kétségkívül kedvezőtlen hatása lesz a kabinet megítélésére. Ez önmagában is egy széles választói közeg, amely törvényszerűen kritikusabb és jobban informált. Egy ekkora tömeget nem lehet politikailag figyelmen kívül hagyni – mondta Krekó Péter.

Bár a Fidesz elkezdte az ügyet a baloldalra kenni ("szocialista brókerbotrány"), eddig elsődlegesen a kormánynak kellett miatta magyarázkodnia, és túl egyértelműek (és fotókkal is gazdagon illusztráltak) ahhoz a Quaestor vezetőinek a kormányoldalhoz fűződő kapcsolatai, hogy ezt az ügyet "áttolja" a másik oldalra.

Értelmezések

Orbán Balázs szerint valódi, hosszú távú politikai jelentősége inkább a helyzet kezelésének lesz, egyelőre ugyanis minden oldal a saját értelmezése számára kedvező tényeket igyekszik kidomborítani. Ahogy említettem, a kulcskérdés a kártalanítás kiterjedése, ez ugyanis alapjaiban határozza meg az ügy hatósugarát.

Kisbefektetői pánik volt a Quaestor-csőd bejelentése után Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nekik kedvez

Könnyen lehet, hogy az ügy a Jobbik irányába tereli a szavazók egy részét. Nem azért, mert a Jobbik különösebben hangos lenne az ügyben, inkább azért, mert az ügy jellege nekik kedvezhet. A Jobbik még nem volt hatalmon, és a politikájához jól illeszkedik egy olyan eset, amelynek főszereplői a brókerek és a velük kapcsolatot ápoló politikusok – fejtette ki a Political Capital igazgatója.

Előzetesben

A Quaestor vezetőjét és két társát vasárnap este harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Tarsoly Csaba ügyvédje fellebbezett a döntés ellen. Kattintson ide a részletekért! És korábban a Quaestor vezetője megoldást javasolt az ügyben Orbán Viktornak. Az erről szóló cikkünket itt találja.