Kovács Zoltán másik valóságról beszélt

Kovács Zoltán beszél ÉPÜLET épületrész Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY Budapest, 2015. február 11.
Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart az Országház előtt a kormányülés
Budapest, 2015. február 11. Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart az Országház előtt a kormányülés ideje alatt 2015. február 11-én. A kormány támogatja a Fidesz-frakció nemzeti konzultációra vonatkozó kezdeményezését a gazdasági bevándorlással kapcsolatban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ha csak az ellenzéki sajtót olvassa az ember, akkor Magyarország a földi pokol, létezik azonban egy másik valóság is – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a Nézőpont Intézet konferenciáján. A cég idén újra kielemezte, milyen volt hazánk megítélése a nemzetközi sajtóban, ehhez 7466 cikket néztek át. 
Vágólapra másolva!

Gondolták volna, hogy van körülbelül húsz olyan ember Magyarországon, akiknek feladata, hogy figyeljék, pontosan milyen cikkek jelennek meg hazánkról a nemzetközi sajtóban? Márpedig léteznek, méghozzá a Nézőpont Intézetben, ahol minden évben, így idén is elemzést készítettek Magyarország megítéléséről.

Orbán Viktor és a tavalyi parlamenti választások uralták a külföldi médiát Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Először elemezték a BBC-t

A munkát nem aprózták el, mint ahogy azt Törteli István, a cég vezető médiaelemzője is elmondta, tavaly 13 ország 99 sajtótermékét vizsgálták, és 7466 olyan cikket találtak, amely Magyarországgal foglalkozott. Olyan újságok online és nyomtatott kiadásait figyelték, mint a Bloomberg, a The New York Times, vagy akár az osztrák Der Standard, azonban – bár évek óta készítenek hasonló elemzéseket – idén először került be a válogatásba a BBC és a CNN. Az Origo kérdésére Törteli István elmondta, ennek egyetlen oka volt: a pénz.

„Sajnos erőforrásaink végesek, ezért több sajtóterméket csak idén tudtunk belevenni a kutatásba” – magyarázta az elemző, hogy a két legfontosabb híroldalt miért csak 2014-ben tudták elkezdeni vizsgálni.

Árnyalni akarják a képet

A vezető elemző már a sajtótájékoztató elején leszögezte: elemzésük senki ellen nem irányul, különösen nem a sajtószabadság és az újságírók ellen.

„Célunk, hogy tágítsuk a párbeszédet és tényeket közöljünk. Árnyalni akarjuk a képet, ami a nemzetközi híroldalakról megjelenik a magyar sajtóban” – tette hozzá.

Ennek megfelelően az elemzők a cikkeket három kategóriába osztották: kedvező, semleges és kedvezőtlen az alapján, hogy „azok milyen képet adnak Magyarországról”.

A netadó elleni tüntetés sokat szerepelt a nemzetközi sajtóban Forrás: Origo/Bielik István

Többségében tárgyilagos

Eszerint tavaly a Magyarországról megjelent cikkek 72 százaléka volt a Nézőpont szerint tárgyilagos, 25 százalékuk kedvezőtlen színben tüntette fel Magyarországot, kedvezően csak 3,8 százalékuk.

Abban sincs semmi meglepő, hogy kik, miről és mennyit írtak hazánkkal kapcsolatban. Áprilisban, a választások alatt és októberben, amikor a netadó elleni tüntetések és a kiadatási botrány uralta a közvéleményt, külföldön is sokkal több cikk jelent meg rólunk. Mindez a szomszéd országokat érdekelte a leginkább, az osztrákok és a szlovákok foglalkoztak velünk a legtöbbet.

Külkapcsolatok a középpontban

Miközben Orbán Viktor kormánya mindent megtesz azért, hogy javítson hazánk nemzetközi megítélésén, a cikkek döntő többsége Magyarország külkapcsolataival foglalkozott. Ezen kívül a jogállamiság helyzete, az országgyűlési választások és a bankszektor, valamint a gazdaság helyzete érdekelte még igazán a külföldi sajtót.

Magyarország külkapcsolataival kiemelten foglalkoztak külföldön Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az elmúlt négy év érdeme

És hogy miként értékeli mindezt a magyar kormány? A konferenciára meghívott újságírók erre is választ kaphattak, Kovács Zoltán kormányszóvivő magyarázta el, miért kezd el egyre kedvezőbb kép kialakulni Magyarországról külföldön.

„Az elmúlt egy év legfontosabb tanulsága, hogy jelentősen megnőtt a tárgyilagos cikkek aránya. Ez pedig az elmúlt négy év alatt elvégzett munka eredménye – mondta Kovács Zoltán.

Elismerik a magyar modellt

A kormányszóvivő szerint a magyar gazdasági modellt kezdik elismerni külföldön is, sőt, szerinte 2015-ben még pozitívabb lesz az elemzés mérlege, hiszen addigra jelentkezni fog benne a forintosítás és a svájci frank elengedése miatti reakciók is.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Magyarország trendi Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Elnyerte értelmét a magyar gazdasági modell felépítése, összeáll a kép, amely megmutatja az Orbán-kormány által meghozott intézkedések értelmét” – összegezte a kormányszóvivő, aki szerint az is fontos, hogy a kormánytagok megértsék, ha valamit mondanak, akkor abból azonnali nemzetközi hír lesz, amit már nem lehet utólag magyarázni.

Létezik egy másik valóság

Kovács Zoltán ugyanakkor rámutatott: létezik egy másik valóság is.

„Ha itthon az ellenzéki sajtót olvassa az ember, akkor Magyarország a földi pokol. Ezzel szemben létezik egy másik valóság is, amely roppant trendi képet mutat a külföld felé” - mondta.

Budapest menő, a romkocsmákról, a borászatokról, a fürdőkről ódákat zengnek a külföldi turisták. Ők is viszik Magyarország jó hírét külföldre – tette hozzá.