Harrach megvédte Simicskó Istvánt

Simicskó István Budapest, 2014. december 31.
Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára interjút ad Kis Tamásnak, a Magyar Távirati Iroda újságírójának (j) dolgozószobájában 2014. december 30-án.
MTI Fotó: Bruzák
Az államtiktár szerint ráfér a társadalomra a sportszerűség
Vágólapra másolva!
Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint méltatlan támadás érte szülei vagyoni helyzete kapcsán frakciótársukat, Simicskó Istvánt.
Vágólapra másolva!

Harrach Péter a témában megjelent írásra reagálva közölte: az államtitkár édesapja 1981 óta magánkereskedőként, később több üzlet tulajdonosaként szerzett vagyonát ingatlanokba fektette.

Harrach Péter szerint nemcsak Simicskó István becsületét sértették meg Forrás: MTI/Illyés Tibor

A vonatkozó írás ugyanakkor azt a gyanút sugallja, hogy a szülői vagyon valójában képviselőtársuk illegális szerzeménye. Ezzel alaptalanul és súlyosan megsértették nemcsak az ő becsületét, de a hiteles tájékoztatás követelményét is – közölte a KDNP nevében a frakcióvezető.

Lakáshalmozók

Az Átlátszó.hu arról írt, hogy Simicskó Istvánnak egy, szüleinek további négy lakása van ugyanabban a néhány éve épült siófoki lakóparkban. Mint írták, az államtitkár szülei 2008 és 2014 között vásárolták a négy lakást, amelyek együttes értéke körülbelül 142,5 millió forint lehet. Ezenkívül az Átlátszó szerint az államtitkár szülei 2006-ban egy 808 négyzetméteres, 2014-ben egy 519 négyzetméteres ingatlant vásároltak Pilisszentivánon; mindkét telken egy-egy családi ház áll – fűzték hozzá. Azt írták: "nyilvános adatbázisokból nem látszik", hogy a politikus szülei miből tudták megvenni az ingatlanokat.

Megdolgoztak érte

Ahogyan arról az Origo is beszámolt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága a cikkre reagáló közleményében közölte: habár Simicskó István szülei nem közszereplők, a nyilvánosan hozzáférhető földhivatali és cégbírósági adatokból "egyértelműen nyomon követhető" vagyonosodásuk. Kitértek arra, hogy az államtitkár édesapja 57 évig foglalkozott kereskedelemmel, 1981 óta magánvállalkozó.

Törvényesen szerzett jövedelmét mindig is ingatlanokba fektette: a 80-as évek óta több mint 30 ingatlant vásárolt.

Az államtitkár szerint a cikkben valótlanságokat állítanak Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az ingatlanokat felújítást, renoválást követően értékesítette, de több lakóingatlant saját beruházásban épített fel, majd eladta őket. Vállalkozásai mellett ezekből az adásvételekből, illetve az ingatlanok bérbeadásából is származott törvényes jövedelme - olvasható a közleményben.

Nem kaptak közpénzt

Az államtitkárság közleményében hangsúlyozta: Simicskó István családtagjainak, közeli hozzátartozóinak vállalkozásai soha nem kaptak állami, önkormányzati támogatást vagy megrendelést, nem pályáztak uniós forrásokra, és soha nem vettek fel hitelt. Az államtitkár gyermekei sem rendelkeznek ingatlantulajdonnal – tették hozzá. Közölték: