Facsemete-gate: Benedeket elítélték, Szilvásy felkészül

Benedek Fülöp; Szilvásy György Budapest, 2015. február 26.
Benedek Fülöp, a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) volt államtitkára (j2) az ellene és két társa ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indult büntetőügy ít
Budapest, 2015. február 26. Benedek Fülöp, a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) volt államtitkára (j2) az ellene és két társa ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indult büntetőügy ítélethirdetésén a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2015. február 26-án. Hárommillió forintos pénzbüntetésre ítélték Benedek Fülöpöt első fokon a Szilvásy György egykori titokminiszter részére beszerzett gesztenyefák ügyében. Az ügy mások két vádlottjára - B. Elemér és T. L. János - szintén jelentős, 1,8, valamint 2 millió forintos pénzbüntetést szabott ki a bíróság. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte nem jogerősen a bíróság Benedek Fülöpöt, az agrártárca korábbi államtitkárát közpénzből rendelt facsemeték ügyében. Ezek egy része – a vád szerint – Szilvásy György nyaralójának kertjébe került: azokat a volt titokminiszter kifizette, mégis bíróság előtt áll hamis tanúzásért.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kért Benedek Fülöpre, a bíróság azonban ezt nem tartotta indokoltnak, és csupán pénzbüntetésre ítélte az agrártárca volt államtitkárát. Egyelőre nem jogerős a csütörtöki elsőfokú ítélet, amely bizonyítottnak találta, hogy Benedek 2006-ban magáncélokra rendelt facsemetéket, és ezeket a tárca alá tartozó Nemzeti Földalapkezelő fizette ki.

Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár és két társa az ítélethirdetésen Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ügy másik két vádlottjára 1,8, valamint 2 millió forintos pénzbüntetést szabott ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Benedek 2003–2008 között volt az agrártárca államtitkára, majd 2009-ig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese. Több ügyben gyanúsítottként hallgatták ki, az egyikben 2011-ben jogerősen 1,5 évi, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre és pénzbírságra ítélték.

Gondolkodnak a fellebbezésen

Benedek – aki jelenleg az OTP Bank egyik ügyvezető igazgatója – az Origónak megerősítette, hogy pénzbüntetésre ítélték, de a végzést másban nem kívánta kommentálni. Ügyvédje, Tüske Gábor is csak annyit mondott az Origo kérdésére, hogy – akárcsak az ügyészség – ők is három nap gondolkodási időt kértek annak eldöntésére, hogy fellebbezzenek-e.

A csütörtöki tárgyaláson pénzbüntetésre ítélték a volt államtitkárt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Benedek Fülöp és társainak csak facsemete-gate-ként elhíresült hűtlen kezelési ügye szorosan összefonódott egy, a Gyurcsány-kormány titokminisztere elleni eljárással. Szilvásy György lesencefalui nyaralójának kertjébe került ugyanis a Benedek-féle facsemeték egy része. Noha több híradásban úgy terjedt el, hogy mind, valójában csak 30 szelídgesztenyefa-csemete került hozzá.

Szilvásy kifizette a facsemetéket

Ráadásul Szilvásy ezeket ki is fizette, az ügyészség mégis hamis tanúzással vádolta meg, mondván: állításával ellentétben nem fizetett a csemetékért. Szilvásy ugyanakkor vallomását alátámasztva bemutatta a faiskolától kapott elismervényt, szállítói levelet, majd számlát is, ezekből pedig kiderül, hogy fizetett a 30 facsemetéért.

Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert első fokon felmentették Forrás: MTI/Beliczay László

Ezután tavaly január végén a bíróság felmentette első fokon Szilvásyt, mondván: az ügyészség semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy a volt miniszter a tanúvallomásában nem mondott igazat, a vád pedig ezen túl jogi-szakmai okokból sem állt meg a lábán. Szilvásy ügyvédje korábban azt is furcsállta, hogy védence ellen már vádat emeltek, míg az alapügyet, Benedekét még nem tárgyalták. Szilvásy ügyében egyébként jövő héten, március 5-én várható jogerős ítélet.

A történet furcsasága, hogy miközben Benedek csütörtöki tárgyalásán is elhangzott, hogy a Szilvásyhoz szállított 30 facsemete darabja legfeljebb 30 ezer forintba kerülhetett – Szilvásy amúgy félmilliót fizetett értük – a nyomozás során arra nem derült fény, hogy a vádirat szerinti mintegy 3 milliós kárérték többi része kihez köthető, hová lett a többi facsemete.