Visszautasítja az Átlátszó állításait Simicskó István

Simicskó István sportért felelős államtitkár a Tüske csarnok avatón Simicskó István sportért felelős államtitkár a Tüske csarnok avatón Budapesten 2014. november 27-én
Simicskó István sportért felelős államtitkár a Tüske csarnok avatón Budapesten 2014. november 27-én
Vágólapra másolva!
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára közleményben jelezte: cáfolja az Átlátszó portál állítását szülei lakásvásárlásaival kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

Közleményében Simicskó István visszautasítja azt a "sugalmazást", hogy politikai szerepvállalásának bármilyen köze lenne szülei anyagi helyzetéhez, valamint ingatlanszerzéseihez.

Lakáshalmozók

Az Átlátszó.hu szerdai cikke szerint

ugyanabban a néhány éve épült siófoki lakóparkban. Azt írták: az államtitkár szülei 2008 ás 2014 vásárolták a négy lakást, amelyek együttes értéke körülbelül 142,5 millió forint lehet. Ezenkívül az Átlátszó írása szerint az államtitkár szülei 2006-ban egy 808 négyzetméteres, 2014-ben egy 519 négyzetméteres ingatlant vásároltak Pilisszentivánon; mindkét telken egy-egy családi ház áll - fűzték hozzá. Azt írták: "nyilvános adatbázisokból nem látszik", hogy a politikus szülei miből tudták megvenni az ingatlanokat.

Megdolgoztak érte

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága a cikkre reagáló közleményében közölte: habár Simicskó István szülei nem közszereplők, a nyilvánosan hozzáférhető földhivatali és cégbírósági adatokból "egyértelműen nyomon követhető" vagyonosodásuk.

Simicskó István sportért felelős államtitkár Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kitértek arra, hogy az államtitkár édesapja 57 évig foglalkozott kereskedelemmel, 1981 óta magánvállalkozó.

Törvényesen szerzett jövedelmét mindig is ingatlanokba fektette: a ’80-as évek óta több mint 30 ingatlant vásárolt. Az ingatlanokat felújítást, renoválást követően értékesítette, de több lakóingatlant saját beruházásban épített fel, majd eladta azokat. Vállalkozásai mellett ezekből az adásvételekből, illetve az ingatlanok bérbeadásából is származott törvényes jövedelme - olvasható a közleményben.

Nem kaptak közpénzt

Az államtitkárság közleményében hangsúlyozta: Simicskó István családtagjainak, közeli hozzátartozóinak vállalkozásai soha nem kaptak állami, önkormányzati támogatást, vagy megrendelést, nem pályáztak uniós forrásokra és soha nem vettek fel hitelt. Az államtitkár gyermekei sem rendelkeznek ingatlantulajdonnal - tették hozzá. Közölték: Simicskó István megteszi a szükséges jogi lépéseket a portál "valótlan állításai miatt".

A Párbeszéd Magyarországért Párt közleményben jelezte: vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményez Simicskó István ellen.