Hitelből, tartalékaiból éli túl az évet Budapest

Budapest, 2015. február 25.
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városháza dísztermében 2015. február 25-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2015. február 25. A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városháza dísztermében 2015. február 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Feléli tartalékai egy részét és hitelt is vesz fel Budapest, hogy a csökkenő állami források mellett fedezni tudja kiadásait. A több, mint 300 milliárdos költségvetést az ellenzék élesen bírálta. Tarlós István főpolgármester szerint van kormányzati ígéret a BKV megsegítésére.
Vágólapra másolva!

Elfogadta Budapest idei költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. A kiadási oldal 323,9 milliárd forint, ám a bevételi oldalon csak 244,8 milliárd forint van. A 79 milliárdos hiányt több tételből fedeznék: 4,6 milliárdot az előző évek maradvány-összegéből, 12,1 milliárdot hitelfelvételből, 24 milliárdot értékpapírok bevételeiből, 38,4 milliárdot pedig a betétek megszüntetéséből teremt elő a főváros.

A közgyűlés kormánypárti többséggel fogadta el az idei költségvetést Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A testület 20 igen vokssal, 9 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a költségvetést. A közgyűlés kormánypárti tagjai mellett Geiger Ferenc (Civil Szervezetek), Soroksár polgármestere szavazott igennel, és egyedül Karácsony Gergely, a XIV. kerület PM-es polgármestere tartózkodott. Az ellenzéki képviselők egyébként élesen bírálták a büdzsét.

Tarlós István főpolgármester szerint a büdzsé "végrahajtható" lesz Forrás: Bielik István - Origo

Az állami forrásból érkező működési támogatás az előző évinél idén várhatóan 0,7 milliárd forinttal kevesebb lesz. Ennek oka főként az, hogy az e-útdíjhoz kapcsolódóan a kieső iparűzési bevételeket nem kompenzálja a kormány 2015-ben. Körülbelül ugyanennyi plusszal számol a büdzsé az osztalékbevételekből tavalyhoz képest.

Tarlós István főpolgármester „végrehajthatónak” nevezte a költségvetést. A közösségi közlekedés 15 milliárd forintos forráshiánya kapcsán pedig megjegyezte, „biztató egyeztetéseket folytatnak a kormánnyal”, és „határozott ígéretet” kaptak a finanszírozás megoldására. Közölte azt is, hogy a BKV adósságállományának a törlesztését a kormányheteken belül átvállalja, erre szintén van ígéret.

Tarlós dühében lemondottt?

A háttérben feszülő nehézségekről szivárogtatott információkat a Demokratikus Koalíció. A párt értesülései szerint a költségvetés elfogadásának reggelén felkereste a pénzügyi államtitkár a főpolgármestert és a fideszes kerületi polgármestereket. Ezen a találkozón állítólag azt jelentette be, hogy 15 milliárd forintot vonhatnak el a kerületektől és ezt a pénzt fordítják majd a BKV-ra. A DK úgy értesült, hogy „első indulatában Tarlós István lemondott”. Ezt és egyáltalán a találkozó tényét is cáfolta viszont az Origo kérdésére Szűcs- Somlyó Mária, a Városháza kommunikációs igazgatója.