Ha meghívják népszámlálásra, jobb, ha igent mond

népszámlálás
Budapest, 2011. október 6. Népszámlálást népszerűsítő plakát Budapesten, az I. kerületi Mária téren. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Véletlenszerűen választják majd ki a 2016-os kis népszámlálás résztvevőit, de nekik kötelező lesz adatot szolgáltatniuk. Ha a Parlament elfogadja a törvényt, ez már a hatodik mikrocenzus lesz Magyarországon. 
Vágólapra másolva!

A kis népszámlálásról szóló előterjesztést Lázár János nyújtotta be a Parlamentnek. Ha a képviselők elfogadják a törvényt, akkor a mikrocenzusra jövőre kerülhet sor, de csak a lakosság tíz százaléka vesz majd részt benne.

Utoljára 2011-ben volt nagy népszámlálás Magyarországon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Frissítik az adatokat

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a népszámlálásra azért van szükség, hogy a döntések előkészítéséhez adatokat nyerjenek az elmúlt öt évben bekövetkezett változásokról. Ezért a lakásokról és a bennük lakókról kérdeznek majd a számlálóbiztosok.

Ebben azonban semmi különös nincs, hasonló mikrocenzusokat 1968 óta készítenek, a jövő évi lesz a hatodik. Mindig a nagy népszámlálások félidejében kerül rájuk sor, hogy frissítsék az adatokat – mondta el az Origónak Holka László, a Központi Statisztikai Hivatal sajtóreferense.

Az előterjesztést Lázár János nyújtotta be Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Reprezentatív minta

A résztvevőket véletlenszerűen választják ki, de arra azért figyelnek, hogy reprezentatív mintát kapjanak. Ugyanúgy, mint korábban, értesítés után mindenki választhat majd, hogy interneten tölti ki az adatsort, vagy a számlálóbiztosnak válaszol.

A válaszadás minden esetben kötelező, bár a megtagadása csak szabálysértésnek minősül, és eddig senkit nem büntettek meg, mert nem volt hajlandó adatot szolgáltatni.