Orbán ismét az illiberális demokráciáról beszélt

Orbán Viktor; DAVUTOGLU, Ahmet Budapest, 2015. február 24.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Ahmet Davutoglu török kormányfőt a Parlamentben 2015. február 24-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2015. február 24. Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Ahmet Davutoglu török kormányfőt a Parlamentben 2015. február 24-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Attila unokái vagyunk - mondta Ahmat Davutoglu török miniszterelnök Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatóján. A felek hat megállapodást írtak alá. Ismét előkerült az illiberális demokrácia témája.
Vágólapra másolva!

Minden miniszterelnöki tárgyaláson szóba kerül a történelem, minden együttműködésnek ez az alapja, a leghosszabban a török barátainkkal beszélünk a történelemről - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök felidézte, hogy a 16-17. században hősiesen harcoltak egymással ellen, valamint, hogy magyar szabadságharcosok szobra áll Törökországban. Mindketten szuverén és büszke államok vagyunk.

Felértékelődés

A megállapodásokat összefogta, hogy nem szeretnénk, ha Eurázsiában a jövőben nőne a feszültség - vélekedett a miniszterelnök. Orbán szerint létre kéne hozni egy olyan nagy gazdasági együttműködést, amelyben Európa és Ázsia is megtalálja a maga érdekeit. A kormányfő beszámolt arról, hogy rekordot döntött a magyarországi török export 2014-ben, így elérte a 2 milliárd dollárt, de a cél 5 milliárd dollár.

Orbán Viktor szerint Törökország szerepe felértékelődött az energetikában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor az energetikai együttműködésről elmondta, hogy Törökország szerepe felértékelődött. Sokat kérték, hogy a Nabucco legyen európai projekt, de ezt az EU elutasította. Ezt követően jött a Déli Áramlat, amit az unió szintén nem engedett megépíteni.

Rivalizálás

Orbán rról is beszélt: ha az oroszok betartják azt, hogy az évtized vége felé nem szállítanak Ukrajnán keresztül gázt, akkor nem jutunk forráshoz. Beszorított helyzetben vagyunk, éppen ezért valahogyan gázt kell hozni Törökországból, jelenleg egymással rivalizáló útvonalak vannak egymás mellett.

A török kormányfőt katonai tiszteletadással fogadáka a Parlament előtt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország aktív politikát folyat majd egy vezeték megépítése mellett, hogy Szerbián keresztül érkezzen Törökország felől megfelelő mennyiségű gáz - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Lecke

Orbán Viktor az illiberális demokráciáról úgy vélekedett, óvatosnak kell lenni más országok példájának a követéséről. Sikeres Magyarországhoz magyarok kellenek. Mindenkinek tanulmányoznia kell, hogy miért van az, hogy korábba az EU a legsikeresebb övezete volt a világnak, addig most mások is komoly sikereket értek el.

A két kormányfő tárgyalásán főként gazdasági témák kerültek napirendre Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Érdemes tanulmányozni, hogy a törökök miért sikeresek, erre a legjobb példa, hogy Törökország az EU legfiatalabb nemzete, bíznak a jövőben. Ha Magyarország is ilyen fiatal lenne, akkor lehet, sikeresebbek lennénk. A török lecke Magyarország számára, hogy a családra építeni kell - tette hozzá.

Unokák

Ahmat Davutoglu szerint Attila unokái vagyunk, a hun államra tekintünk vissza, mint közös alapra. A 19. században Kossuth Lajos is Törökországban kapott menedéket, reméljük a jövőben nem kerül sor ilyenre - mondta a török miniszterelnök. A NATO-ban is szövetségesek vagyunk, emlékeztetett, hozzátéve: sikeresnek tartja a mostani tárgyalást, és szilárdnak a török-magyar kapcsolatokat.

Dunai fuvarozás?

Davutoglu szólt arról is, hogy el kell érni az 5 milliárd dolláros áruforgalmat, az Eximbank isztambuli képviseletének a megnyitása is hozzájárulhat ehhez. A miniszterelnök szerint a Dunát is ki lehetne használni az áruforgalom növelésére.

A két nép közötti rokonságról és a közös gyökerekről beszélt Ahmat Davutoglu Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az energetikai együttműködésről elmondta, hogy készek minden segítséget megadni a közép-európai térségnek. Köszönetet mondott azért, hogy Magyarország kiáll a török EU-tagság mellett. Davutoglu úgy látja, Törökország számára mind az ázsiai, mind az európai kapcsolatok fontosak.

Még vizsgálják

A török miniszterelnök szerint jó kezdeményezés volt a Nabucco, de nem érte el a kívánt célt. A Déli Áramlatot megváltoztatták, így Törökországba érkezhet az energia, de ezt még felül kell vizsgálni – tette hozzá. Ezt a leendő vezetéket tovább tudnánk vezetni Magyarország felé, de a részleteket még ki kell dolgozni, és szeretnénk még a többi országgal is tárgyalni - vélekedett a török miniszterelnök.

Felelősség

Davutoglu a szíriai helyzetről elmondta, hogy az ott történt szörnyű cselekedetekért felelniük kell majd az érintetteknek. Több mint kétmillió szíriai menekültet fogadtak be, és Törökország minden helyzetben meg fogja védeni a saját érdekeit. A szír szabadhadsereg tevékenységi területén végrehajtott akciót előre bejelentettük, mivel a jogainkat meg akartuk védeni - tette hozzá.

A megállapodások

Hat egyezményt írtak alá Magyarország és Törökország között. Az első ezek közül a Gül Baba türbéje felújítása, a második megállapodás a magyar és a török kormány közötti szociális biztonsági egyezmény megújítása. A felek dokumentumot írtak alá a nukleáris energia békés célú felhasználásáról és kutatás és képzési együttműködésről.

Davutoglu a magyar-török stratégiai együttműködési tanács ülésén is részt vett Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A negyedik megállapodás a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti témakörben született. Az ötödik megállapodás egy testvérvárosi megállapodás Budapest és Ankara között. Az utolsó megállapodás a Budapesti Fővárosi Vízművek és a Török Katasztrófavédelmi hatóság között született.