Lebetegedett a holokauszttal viccelődő jobbikos

Ágoston Tibor
Ágoston Tibor a radikálisan szélsőséges Nemzeti Őrsereg egyenruhájában ül a debreceni közgyűlésben
Vágólapra másolva!
Betegségre hivatkozva ügyvédjével mentette ki magát és így távol maradt saját büntetőperének első tárgyalásától a holokauszttal nyilvánosan viccelődő debreceni jobbikos önkormányzati képviselő. Ágoston Tibor „holokamut" emlegetett, holokauszttagadás miatt indult ellene eljárás.
Vágólapra másolva!

Március 26-ra halasztotta a Debreceni Járásbíróság Ágoston Tibor perét, mivel a vádlott a szabályos idézés ellenére nem jelent meg a bíróságon - ügyvédje betegségre hivatkozva mentette ki. Ágoston ellen amiatt indult eljárás, mert tavaly a doni katasztrófa évfordulóján egy nyilvános beszédben szóviccet csinált a holokausztból.

Ágoston a Nemzeti Őrsereg egyenruhájában a közgyűlésben Forrás: dehir.hu

Ágoston akkor nem csak debreceni önkormányzati képviselő volt, hanem a Jobbik parlamenti képviselőjelöltje is, sőt a debreceni református gyülekezet presbitere, világi vezetője.

Ágoston - mint azt a vagy.hu megírta - a beszédében "viccesen" holokamunak nevezte a holokausztot, majd nyelvbotlásra hivatkozva javított "holokaszt"-ra. Aztán még azt is hozzátette: "szándékos volt, elnézést érte".

Ágoston szavai miatt az Együtt-PM majd a Debreceni Zsidó Hitközség is feljelentést tett holokauszttagadás miatt. Ezek alapján a rendőrség nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást. Ágoston szavaitól utóbb Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke is elhatárolódott.