Béremelést kapnak az orvosok, ha itthon maradnak

Zombor Gábor Budapest, 2014. december 29.
Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az egészségügyi várólisták csökkentéséről tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón a Parlamentben 2014. december 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2014. december 29. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az egészségügyi várólisták csökkentéséről tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón a Parlamentben 2014. december 29-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Megemelnék az orvosok fizetését, de ehhez mindegyiküknek alá kellene írnia egy szerződést arról, hogy itthon marad és nem fogad el hálapénzt – jelentette be Zombor Gábor. 
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány tervei szerint a szakorvosjelöltek és szakorvosok jelenlegi, 100-200 ezer forintos ösztöndíja megmaradna, és később a bérük részévé válna. Mivel azonban ez bérfeszültségeket szülne, a többi orvosnak is emelni kellene a bérét – tette hozzá.

Zombor Gábor március végéig kérte a javaslat kidolgozását Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tilos lesz a hálapénz

A béremelés nem automatikusan járna. Az érintett orvosok csak akkor kapnák meg a pénzt, ha vállalnák, hogy Magyarországon maradnak közalkalmazott orvosként, és nem fogadnak el hálapénzt – utalt rá Zombor Gábor. Az egészségügyi államtitkárnak március 31-ig kell elkészítenie az erről szóló javaslatát – tette hozzá.

Átvállalják az adósságokat

Külön kezeli viszont a kormány az egészségügyi szakdolgozók életpályamodelljének kérdését. A szakállamtitkár elismerte, hogy ehhez még meg kell vizsgálni az ország teherbíró képességét. Egyelőre csak annyi várható, hogy az eddigi pluszpénzt beépítik a pótlékokba és nem bérkiegészítésként adják.

Fontos bejelentés volt az is a kormányszóvivőin, hogy áprilistól átveszik a kórházi adósságokat, erre az idei költségvetésben 60 milliárd forint van. A Heim Pál kórházban pedig gyermeksürgősségi centrumot alapítanak, országosan 10 milliárd forintot költ a kormány a gyermeksürgősségi ellátás fejlesztésére.