Kulka és Jáksó is a Ságvári átnevezése ellen

Vágólapra másolva!
Mióta az Origo beszámolt a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezéséről, több mint ötezren csatlakoztak a Ne nevezzék át a Ságvárit Facebook-csoporthoz, és tüntetni is készek. Olyan egykori öregdiákok is kiálltak a Ságvári mellett, mint Kulka János színművész, a tévés Jáksó László vagy az újságíró Csúri Ákos.
Vágólapra másolva!

Óránként több tucatnyian csatlakoznak ahhoz a Facebook csoporthoz, amelyet a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezése ellen küzdők alakítottak. A tiltakozásról az Origo számolt be elsőként. Vasárnap a Facebook-csoport átlépte az ötezres létszámot.

A múltat eltörölni nem lehet

Az iskola akkor is Ságvári marad, ha majd másképp hívják - ez a véleménye Kulka Jánosnak, aki egykor maga is a Ságvári diákja volt. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a Délmagyarnak úgy nyilatkozott, értetlenül áll a névváltoztatási szándék előtt.

Kulka János úgy véli, ha át is nevezik, a Ságvári Ságvári marad Forrás: A Company Hungary

Ez borzasztó. Idiotizmus ennyi pénzt és energiát ölni események meg nem történtté tételébe. A múltat eltörölni úgysem lehet - mondta, emlékeztetve arra, hogy hiába nevezték vissza Széll Kálmán térré a Moszkva teret, az a legtöbbeknek ma is Moszkva tér.

Nincs jobb dolguk ennél?

Valaki tényleg ennyire unatkozik? - tette fel a kérdést egy másik ságváris öregdiák, Jáksó László. A tévés azt mondta, irigyli a gondjait annak, akit ez a dolog zavar most legjobban. Ennyi év után szerinte felesleges demonstratíve elvenni egy nevet.

Jáksó László szerint ennyi év után felesleges elvenni a nevet Forrás: RTLKLUB

Kiállt a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium mellett az iskola egy másik volt diákja, Csúri Ákos is. Az újságíró blogjában azt írta: „Nincs 32 álnevem. Cukrászdába nem pisztollyal járok. (...) De! Ságvárisnak lenni életérzés.(...) Ságváris voltam. Vagyok. Maradok."

Csúri Ákossal az Origo azért foglalkozott nemrég, mert összefüggésbe hozták azzal a formálódó jobboldali honlappal, amelynek Via.hu domainnevét ő foglalta le. A portál mögött sokan Habony Árpádot, a kormányfő tanácsadóját sejtik, de az Origo értesülései szerint Habony nem vállal benne szerepet.

Tüntetésre készülnek Szegeden

Nemcsak a diákok, hanem a tanárok sem örülnek az átnevezésnek. Egyikük az Origónak elmondta, az egész iskola felháborodott, a belső levelezőrendszeren is erről megy a vita, rengetegen vesznek „ságváris" kitűzőt, pólót.

Ságvári Endre gimnázium, Szeged Forrás: szeged.hu

Sőt, néhányan tüntetést is szerveznek a gimnázium neve mellett. „Huszonöt éve folyik a vita, pedig a kilencvenes évek elején még Göncz Árpád köztársasági elnök is levelet írt nekünk és azt üzente, hogy legyünk büszkék a nevünkre" - mesélte a pedagógus.

Talán a Ságvári még maradhat

Beszámoltunk róla, hogy a névváltoztatás joga eddig a fenntartó Szegedi Tudományegyetemet illette, ám egy tavalyi törvénymódosítás ezt átruházta az illetékes miniszterre. Balog Zoltán eltökélt abban, hogy az oktatási időszak végén új nevet kell találni az iskolának.

Balog Zoltán mindenképpen átnevezné a gimnáziumot Forrás: MTI/Soós Lajos

Mivel a névváltoztatást már valószínűleg nem kerülhetik el, az iskola vezetősége most azt akarja elérni, hogy a fogalommá vált „Ságvárit" megtarthassák, csak az Endre kerüljön ki a gimnázium nevéből. Ebbe azonban még a minisztériumnak is bele kell egyeznie.

Máshol is gondot okozott a név

Nem csak Szegeden, hanem a Veszprém megyei Ábrahámhegyen is gondot okozott Ságvári. Van ugyanis egy Ságvári Endre utca, és egyesek már évek óta lobbiztak a polgármesternél, hogy nevezzék el máshogy az utcát, annak ellenére is, hogy állítólag nem is a kommunista ellenállóról lett elnevezve.

Legutóbb tavaly augusztusban foglalkozott a kérdéssel a képviselő-testület. Akkor Vella Zsolt polgármester a jegyzőkönyv szerint elmondta, hogy három évvel korábban a Ságvári utcában lakóknak levelet küldtek az utca elnevezésével kapcsolatban.

Akkor negyvenhét lakost értesítettek és három levél érkezett vissza, mindenki azt kérte, hogy ne Ságvári Endre, hanem Ságvári utca legyen. A képviselő-testület ez alapján úgy döntött, hogy a Ságvári utca elnevezés marad. A polgármester is kiemelte, hogy az utca nem Ságvári Endréhez kötődik.