Kész Zoltán győzött, oda a Fidesz-kétharmad

Navracsics Tibor Veszprém, 2015. február 22.
Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt (k) sajtótájékoztatót tart, miután megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást 2015. február 22-én. Veszprém megye 1-es szá
Veszprém, 2015. február 22. Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt (k) sajtótájékoztatót tart, miután megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást 2015. február 22-én. Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
Lebontotta a Fidesz-kétharmadot Veszprémben Kész Zoltán: a független jelölt a voksok 42,66 százalékát szerezte meg, míg Némedi Lajos, a Fidesz-KDNP jelöltje csak a 33,64 százalékát. Elemzők szerint a veszprémi győzelemmel óriási esélyt kapott az ellenzék: mostantól bárhol legyőzhető a Fidesz. A cikk végén szavazhat: mi lehetett a Fidesz bukásának oka?
Vágólapra másolva!

Ez az előny már behozhatatlan. A baloldali pártok támogatásával indult Kész már meg is köszönte a győzelmet a Facebookon.

Kiütötték a Fidesz-kétharmadot

Kész Zoltán győzelme egyúttal azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nem lesz újra kétharmados többsége az Országgyűlésben, akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson. Az ellenzéki pártok ennek tudatában boldogan nyilatkoztak, a Fidesz pedig magyarázkodott. A jelöltek és a pártok reakcióit itt gyűjtöttük össze.

Mostantól bárhol legyőzhető a Fidesz

Volt tétje a mostani időközi választásnak, ez lehet az oka annak, hogy az eddigiekhez képest viszonylag magas volt a részvételi arány vasárnap - mondta az Origónak László Róbert. A Political Capital elemzője szerint Kész Zoltán győzelme nem annak köszönhető, hogy a Jobbiktól vagy az LMP-től pártoltak volna át a szavazók a baloldalra, hanem egyértelműen a Fidesz támogatottsága esett vissza. A mostani választáson nagyjából a Jobbik és az LMP is az eddigi eredményeit hozta.

Némedi Lajos, a Fidesz-KDNP jelöltjének választási plakátja Fotó: Bielik István - Origo

László Róbert a várható következményekről azt mondta, hogy mostantól a Fideszről el lehet hinni, hogy bárhol ki tud kapni, ez pedig az elmúlt tíz évben nem így volt. A Political Capital elemzője a kormánypártok eddigi kétharmados többségével kapcsolatban azt is mondta, hogy az ilyen törvények meghozatalához a szavazáson jelenlévők kétharmada szükséges, ez pedig továbbra is meglehet. Néhány személyi kérdés és az Alaptörvény módosítása azonban mostantól már nem lesz könnyű a Fidesznek.

Óriási esélyt kapott az ellenzék

Már benne volt a levegőben, hogy változás lesz és most Kész Zoltán győzelmével hatalmas esélyt kapott az ellenzék - mondta az Origónak a vasárnapi választás eredményére reagálva Szentpéteri Nagy Richard. A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint világosan látszott, hogy - kis túlzással - több választást a Fidesz ebben az országban nem fog nyerni. A vasárnapi eredmény azonban ennek ellenére meglepő, hiszen Kész Zoltánnak egy fideszes fellegvárban sikerült komoly fölénnyel nyernie.

Kész Zoltán egy kampánygyűlésen február 15-én - nem tévedett a felirat Forrás: MTI/Nagy Lajos

Kész Zoltán győzelmének nem is elsősorban a kormánypártok hétharmados többségének elbukása miatt van jelentősége, hiszen sarkalatos, illetve kétharmados törvényeket továbbra is el tudnak fogadtatni a kormánypártok. A mostani győzelem jelentése elsősorban szimbolikus, hiszen erőre kaphat az ellenzék és esélyessé teheti magát egy 2018-as győzelemre - mondta Szentpéteri Nagy Richard.

Navracsics miatt volt új választás

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

A szavazóbizottság tagjai Forrás: MTI/Nagy Lajos

Az előrejelzések még azt mutatták, hogy szoros eredmény várható a Fidesz–KDNP kétharmados többségéről is döntő választáson. Az viszont már a Nemzeti Választási Iroda adataiból napközben is látszott, hogy a Veszprém környéki települések közül sokban a mostani alacsony részvételhez képest is kicsi volt a választási hajlandóság, és utóbb az adatokból az is kiderült, hogy ezeken, a hagyományosan a Fidesz győzelmét hozó településeken elfordultak az emberek a kormányzó párttól.

Kevesebben szavaztak, mint tavaly áprilisban Forrás: MTI/Nagy Lajos

Rendőrt hívtak az újságírókra

A 25 településen és 18 külképviseleten zajló választás rendkívüli események nélkül zajlott - mondta el nem sokkal az este hét órás urnazárás előtt Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Bár a szavazókörökben rend volt, a Népszabadság újságíróira rendőrt hívtak Veszprémben egyik étteremben. A Nol.hu tudósítása szerint pedig csak azt kérdezték a helyszínen tartózkodó Kubatov Gábor pártigazgatótól, hány aktivistával van jelen a kormánypárt a veszprémi időközi választás napján.

A későbbi győztes, Kész Zoltán, a baloldal által támogatott független jelölt szavaz Forrás: MTI/Nagy Lajos

A Népszabadság riportere később találkozott Navracsics Tiborral is, aki késő délután adta le szavazatát, és megkérdezte az uniós biztost, mit szól ahhoz, hogy újságírókra rendőröket hívtak ki. Navracsics azt válaszolta, lehet, hogy idegesített valakit a jelenlétük, és azért történt mindez. Hozzátette: őt is gyakran szokták igazoltatni.

Némedi Lajos, a Fidesz-KDNP jelöltje szavaz Forrás: MTI/Nagy Lajos

Időközben a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap esti ülésén megváltoztatta az elsőfokú határozatot és megállapította, Kész Zoltán nem tévesztette meg a választókat, amikor azt mondta, ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét. Első fokon csütörtökön Bősze Ferenc független képviselőjelölt kifogása alapján még ilyen, elmarasztaló határozat született.

Szavazzon!

Ön szerint miért bukta el a Fidesz Veszprémet?

Cikkünk folyamatosan frissül!