Az ellenzék egy része már előrehozott választást akar 2016-ban

Dk tisztújító kongresszus, Gyurcsány Ferenc
Demokratikus Koalíció tisztújító kongresszus 2015.
Vágólapra másolva!
Előrehozott választást emleget a Demokartikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért is az általuk is támogatott, független Kész Zoltán veszprémi győzelme után.
Vágólapra másolva!

A DK és a PM is úgy véli, Veszprém után Orbán Viktor és kormánya nem töltheti ki a ciklust.

A DK szerint ez üzenet Orbánnak

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a veszprémi választás azt üzente a hatalomnak, hogy az ország változást igényel, ehhez pedig 2016-ban előre hozott választásra van szükség. Gréczy Zsolt szóvivő gratulált Kész Zoltánnak ahhoz, hogy megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást. Utalt arra, hogy a civil jelöltet több ellenzéki párt, köztük a DK is támogatta.

Gyurcsány Ferenc pártelnök a DK szombati, tisztújító kongresszusán Fotó: Marton Szilvia - Origo

Azt is jelezte: úgy látják, immár tendencia, hogy a választók megvonják a bizalmat Orbán Viktor miniszterelnöktől és "korrupt kormányától". A Fideszen már az utolsó napok rágalmazó szórólapjai és a "velük szövetséges LMP" sem tudott segíteni - fűzte hozzá. Gréczy az időközi választás fontos fejleményének nevezte, hogy a "demokratikus együttműködés simán legyőzte a Jobbikot is".

Előrehozott választást akar a PM is

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a Fidesz elveszítette minden erkölcsi alapját az ország vezetésére, ezért az ellenzéki párt előrehozott választás kiírását követeli. Kifejtetették: azzal, hogy Kész Zoltán megnyerte a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást, kezdetét vette „az orbáni kétharmad lebontása”.

A DK és a PM szerint Orbán Viktor rendszerére mondtak nemet Veszprémben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ellenzéki párt szerint a veszprémi választók az "ország nagy többségét képviselve" mondtak nemet a Fidesz "hazug, korrupt és igazságtalan rendszerére". Úgy fogalmaztak: ezt az akaratot semmi sem tudta megállítani: sem a kormányzati ígérgetések, sem a "Kubatov-listák, sem a kamu ellenzéki jelöltek", sem a kormányzati propaganda.