Kormánykritikus civilszervezetek egyeztettek Szegeden

Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszak kormányellenes tüntetéseit szervező civilszervezetek és mozgalmak egyeztettek szombaton Szegeden.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus mozgalmak és szervezetek országos vándorgyűlésén (Demosz) Vágó Gábor, az LMP korábbi országgyűlési képviselője az egész napos vita kezdetén úgy fogalmazott, vissza kell szerezni az emberek bizalmát, mert azt a kormány és az ellenzék is elveszítette.

Döbrögiek

A politikus hangsúlyozta, egyedül a civil szervezetek képesek a jelenlegi rendszer valódi alternatíváját megteremteni. Hozzátette: "utánunk pedig jön a Jobbik és a vízözön". Ha ezt a lehetőséget nem tudják kihasználni a magyar társadalom "kénytelen-kelletlen" a Jobbikot választja, mivel ők az egyetlenek, akik képesek valamiféle erőt felmutatni a rendszerrel szemben.

Meg kell mutatni az embereknek, elsősorban a vidéki közösségeknek, érdemes "ujjat húzni a döbrögiekkel".

A szegedi Köz-Hasznáért Mozgalom által szervezett tanácskozáson részt vettek néhány éve működő és a közelmúltban alakult országos és helyi mozgalmak, a közösségi oldalakon szerveződő csoportok képviselői mások mellett a Humán Platform, a Demokratikus Kerekasztal, a Város Mindenkiért, a Nem némulunk el!

Közös rendezvények márciusban

A több mint harminc szervezet az együttműködés alapelveiként határozta meg többek között a szabadságjogok általános védelmét, az erőszakmentességet, az esélyegyenlőséget, a társadalmi igazságosságot, az átláthatóságot, a hatékonyságot, a részvételiség elvét.

Megállapodtak abban, március 15-én egységes rendezvényeket szerveznek, összegyűjtik a különböző csoportok sikeres gyakorlatait, igyekeznek újabb szervezeteket bevonni az együttműködésbe és újabb országos gyűléseket tartanak, a legközelebbit áprilisban Miskolcon.