Újabb épületet és alagutat kapnak a képviselők

Vágólapra másolva!
Hamarosan megkezdődhet a Kossuth téren az egykori Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége-székház rekonstrukciójának előkészítése, miután az ezt elősegítő kormányrendelet már megjelent a legfrissebb Magyar Közlönyben - közölte a Steindl Imre Programiroda (SIP) vezetője.
Vágólapra másolva!

Wachsler Tamás elmondta: a '70-es években épült irodaház kisajátítása befejeződött, a felújítás után az Országgyűlés Hivatala használhatja majd.

Hamarosan megkeződhet az MTESZ-székház felújítása Forrás: Google Street View

Megújul az ingatlan

Átalakul az épület homlokzata, belsőleg pedig teljesen megújul majd. A kormányrendelet célja, hogy az ingatlan - a teljes Kossuth téri rekonstrukcióhoz hasonlóan - kiemelt beruházásnak minősüljön, ezzel könnyebbé váljon az engedélyezési eljárások lebonyolítása, és nemzetbiztonsági szempontokat is figyelembe véve csak olyan cégek vehessenek részt a beruházás legnagyobb részében, amelyek átestek a szükséges ellenőrzésen.

Nyár végére zárulhat le a beruházás tervezésre, így annak költsége is ekkor lesz meghatározható.

Elkészült a lovas szobor

Hamarosan átadják a Kossuth-szoborcsoportot, amelynek már minden eleme a helyén van.

A Parlament déli oldalára kerülő, Polgár Botond, Engler András és Meszlényi János szobrászművészek által készített Andrássy Gyulát ábrázoló, bronzból készült lovas szobor már elkészült, és néhány hónapon belül helyére kerülhet annak kő alapzata is.

A kétszeres életnagyságú szobor - eredetileg Zala György szobrászművész alkotása - talapzatának oldalán két dombormű is helyet kap. Az egyik mintáját már elfogadta a bíráló bizottság, a másik pályáztatása még zajlik. A teljes alkotás átadása 2016 év végére várható.