Tüntetést szerveznének a ságváris diákok

Ságvári Endre gimnázium
Ságvári Endre gimnázium, Szeged
Vágólapra másolva!
Hatalmas indulatokat váltott ki az Origo cikke, amelyben arról írtunk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindenképpen átnevezi a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumot. 
Vágólapra másolva!

A névváltoztatás joga eddig a fenntartó Szegedi Tudományegyetemet illette, egy tavalyi törvénymódosítás azonban ezt átruházta az illetékes miniszterre. Balog Zoltán eltökélt abban, hogy az oktatási időszak végén új nevet kell találni az iskolának, ebben pedig az egyetem vezetése is hajlandó együttműködni.

A szegedi gimnázium hatvan éve viseli a Ságvári Endre nevet Forrás: szeged.hu

Facebookon szerveződnek

Az iskola jelenlegi és volt diákjai korábban is tiltakoztak a döntés ellen, a cikk megjelenése után azonban már Facebook-oldalt is készítettek, „Ne nevezzék át a Ságvárit” néven. Az oldalnak egy nap alatt több mint 1300 tagja lett, ami azt mutatja, rengeteg embert érdekel a gimnázium sorsa.

Bár ellenvélemények is akadnak, a legtöbb hozzászóló felháborítónak tartja a döntést.

„A Ságváris mára egy fogalom, egy hatalmas, élő közösség. Mi, akik ott végeztünk nemigen gondolunk arra, ki is volt Ságvári Endre, sokkal többet magára az alma materre, és mindarra, amit nekünk jelentett és jelent ma. Az átnevezéssel a múltunk egy darabját veszítenénk el” – írják az oldalon.

A tüntetést sem zárják ki

Nemcsak a diákok, hanem a tanárok sem örülnek az átnevezésnek. Egyikük az Origónak elmondta, az egész iskola felháborodott, a belső levelezőrendszeren is erről megy a vita, rengetegen vesznek „ságváris” kitűzőt, pólót. Sőt, néhányan tüntetést is szerveznek a gimnázium neve mellett.

„Huszonöt éve folyik a vita, pedig a kilencvenes évek elején még Göncz Árpád köztársasági elnök is levelet írt nekünk és azt üzente, hogy legyünk büszkék a nevünkre” – mesélte a pedagógus.

Kompromisszumos megoldás

Mivel a névváltoztatást már valószínűleg nem kerülhetik el, a vezetőség most azt akarja elérni, hogy a fogalommá vált „Ságvárit” megtarthassák, csak az Endre kerüljön ki a gimnázium nevéből. Ebbe azonban még a minisztériumnak is bele kell egyeznie.