Lázár János a civil vezetők magánvagyonára kíváncsi

lázár jános meghallgatás
Lázár János a meghallgatáson
Vágólapra másolva!
A civil szervezetek vezetőire is vonatkoznia kell Lázár János szerint az átláthatóságnak, ezért nekik a magánvagyonukkal is el kell számolniuk. Csakhogy ez már most is törvényi előírás: a civil vezetőknek évente vagyonnyilatkozatot kell tenniük bizonyos támogatási összeg fölött.
Vágólapra másolva!

Elvárható, hogy mindenki, aki döntést hoz, döntéseket befolyásol, el tudjon számolni, hogy kitől kap forrásokat, így nem csak a civil szervezetekre, hanem azok vezetőire is vonatkoznia kell az átláthatóságnak - jelentette ki Lázár János egy jobbikos interpellációra válaszolva a Parlamentben.

Lázár János a civilek magánvagyonára is kíváncsi lett Fotó: Origo

A jobbikos Volner János vetette fel a civil témát azzal, hogy arról beszélt: szerinte a baloldal külföldi pénzekből él. A norvég civil alap pályázataira utalva az LMP-hez köthető nyerteseket emlegetett. Azt kérdezte, mit tett a kormány, hogy más államok ne befolyásolhassák a magyar belpolitikát.

Nyitott kapukat dönget Lázár

Válaszában Lázár János arról beszélt, hogy a Kehinek a norvég pént kapott civileknél folytatott vizsgálatai megerősítették abban, hogy minden civil szervezetnek és mindenkinek, aki döntéseket képes befolyásolni, el kell számolni, hogy kitől kapja a pénzt és el kell számolni személyes vagyonával is.

Csakhogy erre már jelenleg is van hatályos törvény, így - bizonyos értelemben - Lázár nyitott kapukat dönget az elszámoltatással. A 2011-es civil törvény bizonyos esetekben már most is vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget ír elő a civil szervezetek vezetői számára.

Eszerint annak a civil szervezetnek a vezetője, amely egy évben több, mint 50 millió forint állami támogatásban részesül „az államháztartás központi alrendszeréből", köteles vagyonnyilatkozatot tenni. Igaz, hogy nem állami támogatásnál - mint a Norvég Civil Alapból érkező forrás - ezt nem kell alkalmazni.

Ökotárs: ebből nem lehet meggazdagodni

A norvég alappal és az onnan támogatáshoz jutott civilekkel szembeni kormánypárti reakciókat jól ismerő Ökotárs Alapítvány vezetője az Origo kérdésére Lázár János kijelentésére annyit mondott: "Nem ismerek egy olyan civil szervezeti vezetőt sem, aki ebből gazdagodott volna meg".

Móra Veronikát rendőrök kísérik el a szervezetnél tartott házkutatás után Fotó: Polyák Attila - Origo

Móra Veronika hozzátette: sok olyan civil szervezeti vezetőt ismer viszont, "aki ingyen és bérmentve dolgozik ezen a területen:" Ismert, az Ökotárs volt az, ahol - mint utóbb kiderült törvénysértő - házkutatást tartottak a rendőrök, rendőrségi, NAV-os és Kehi-vizsgálat is indult ellenük.