Egymillió forint jár Budapest díszpolgárainak

Rendkívüli közgyűlés - Tarlós István sajtótájékoztató
Rendkívüli közgyűlés - Tarlós István sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
A Budapest díszpolgára díj idén már nem csak erkölcsi elismerés, hanem anyagi is lesz: a díj mellé ezentúl bruttó egymillió forint jár. A többi fővárosi elismerés mellé járó pénzjutalom összegét is emelik, egy díjat pedig eltörölnek.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester javaslatára szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy az eddig pénzjutalommal nem járó, évente adományozott legmagasabb fővárosi elismerés, a Budapest díszpolgára cím kitüntetettjei a jövőben pénzjutalmat is kapjanak.

Tarlós István előterjesztésére vezetnék be az egymilliós pénzjutalmat Fotó: Polyák Attila - Origo

Bruttó egymillió forint jutalom járna a jövőben a díj mellé - ezt már az idei kitüntetettek is megkapnák a június 19-i ünnepségen. Maximálnák is az évente kiosztható díszpolgári címek számát: legfeljebb hat élő személy kaphat ilyet, és két posztumusz díj adományozható - igaz, utóbbihoz nem jár pénzjutalom.

Ha a képviselők megszavazzák az előterjesztést, megemelik a többi fővárosi díjhoz járó pénzjutalom összegét is: a Pro Urbe Budapest díj mellé 400 ezer helyett 500 ezer, a Budapestért díj mellé 200 ezer helyett 300 ezer, a Főváros Szolgálatálért díj mellé pedig 150 ezer helyett 200 ezer forint jár majd.

Zsíros Tibor kosárlabdázó veszi át a díszpolgári címet Tarlóstól 2012-ben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fővárosi Közgyűlés egyúttal arról is dönt szerdán, hogy megszüntetik az eddig a közoktatás területén kiemelkedőt nyújtó személyeknek adható elismerést, a Bárczy István díjat, mert a fővárosi fenntartású oktatási intézmények állami gondnokság alá vétele miatt a díj már okafogyottá vált.