Valamit még akar az ügyészség Simon Gábor pénzével

euro pénz
Vágólapra másolva!
Titkolja az ügyészség, mi a szándéka Simon Gábor zárolt százmilliójával, de valami terve van vele, mert több mint három hónapja nem oldotta fel a bécsi bankszámlát, noha az adócsalással és más bűncselekménnyel gyanúsított volt MSZP-s politikus befizette az adóhátralékát.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem férhet hozzá Simon Gábor bécsi bankszámláján ahhoz a 107,7 millió foritnyi euróhoz, amelyet még tavaly zároltatott a Központi Nyomozó Főügyészség. Pontosabban előbb 74,4, majd összesen 107,7 milliónyi eurót zároltak az összesen mintegy 240 millió forintnyi devizát őrző számlán.

Simon Gábor bécsi eurószámlája egy részét zárolták - máig nem fér hozzá Forrás: AFP/Philippe Huguen

A zár alá vétel indoka az volt, hogy mivel Simon nem tüntette fel képviselői vagyonnyilatkozatában a külföldi számláin lévő összegeket, sem azok forrását, bevallatlan jövedelemként kezelték, és a NAV személyi jövedelemadó-hátralékot állapított meg összesen 128 385 409 forint értékben.

Befizette, és várta a feloldást

Ezt a pénzt tavaly októberben azonban átutalta Simon Gábor a NAV számlájára. A határozat ellen Simon fellebbezett, mégis fizetett, hiszen költségvetési csalás gyanúja esetén a kettőtől 8 évig terjedő büntetési tétel korlátlanul enyhíthető, ha a gyanúsított még a vádirat benyújtása előtt megtéríti az okozott kárt.

A volt MSZP-s képviselő egy ideig előzetes letartóztatásban is volt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A volt politikus ügyvédje november közepén indítványozta az ügyészségnél a bécsi bankszámla zárolásának feloldását, ám a számlán maradt a zárolás, aminek okára semmilyen magyarázatot nem kapott. Az Origo próbálta kideríteni, miért, de az ügyészség a nyomozás érdekeire hivatkozva hallgat.

A volt politikus kifizette a megállapított, 128 millió forintnyi adóhátralékot Forrás: MTI/Kovács Attila

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője érdeklődésünkre azt válaszolt, hogy a megkeresésünkben „szereplő kérdések a nyomozás részleteit olyan mélységében érintik, hogy a nyomozás érdekeire figyelemmel azokra jelenleg nem adható tájékoztatás."

Ezekre a kérdésekre nem adhattak tájékoztatást:

  • Igaz-e, hogy még nem törölték a zárolást, nem szabadították fel a pénzt?
  • Van-e valamilyen határidő, ameddig törölni kell a zárolást, ha időközben az okafogyottá vált, mert az adóhátralékot rendezték?
  • Mi a hivatalos indoka, hogy késlekedik az ügyészség a zárolás feloldásával és nem reagál az ügyvédi előterjesztésre?

Véget ért a házi őrizet

A 2014 február elejei Magyar Nemzet-cikk által kirobbantott Simon-ügy egyéves évfordulóján nemrég a bíróság megszüntette a tavaly tavasszal két hónapot előzetes letratóztatásban is töltött Simon Gábor csaknem kilenc hónapja tartó házi őrizetét, így Budapesten belül már szabadon mozoghat.

Simon február eleje óta már szabadabban mozoghat, bár csak Budapesten Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Eközben a 128 milliós adóhátralékot megállapító NAV-határozat ügyében is változás állt be. Simon ügyvédje, Dr. Nagy István akkor az Origónak elmondta: másodfokon hatályon kívül helyezték ezt a határozatot, az adóhátralék ügyében folyó eljárást elölről kell kezdeni.