Kész Zoltán megtévesztette a választókat

Veszprém, 2015. február 15.
Kész Zoltán, a február 22-i veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás független, baloldali pártok által támogatott jelöltje beszédet mond kampánygyűlésén 2015. február 15-én.
MTI Fotó: Nagy Lajos
Kész Zoltán beszédet mond kampánygyűlésén 2015. február 15-én.
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság csütörtök délutáni határozata szerint Kész Zoltán, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás több baloldali párt és civil szervezet által támogatott független jelöltje megtévesztette a választókat.
Vágólapra másolva!

A testület azért marasztalta el Kész Zoltánt, mert az általa február 15-én vasárnap szervezett veszprémi kampánygyűlésen a tőle és jelenlétében, egyetértésével elhangzottak illetve az ott osztott szórólap véleményük szerint alkalmas volt a választók megtévesztésére - tájékoztatott Földesi Csaba, az OEVB elnöke.

Más is esélyes lehet

A kifogást Bősze Ferenc, a veszprémi választáson szintén függetlenként induló képviselőjelölt nyújtotta be a választókerületi választási bizottsághoz. Eszerint a rendezvényen a felszólalók egyike, Korbel Péter mások mellett az alábbi kijelentést tette: "aki más független jelöltre szavaz, annak a szavazata elvész". Ez alatt Kész Zoltán végig a színpad mellett állt, majd beszédében azt hangsúlyozta: "ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét, ezért mindenki ő rá szavazzon". Emellett a választási gyűlésen olyan szórólapot osztogattak, mely minden más nevet elhalványítva, gyakorlatilag olvashatatlanul jelenített meg, kihangsúlyozva azt is, hogy a vastag betűvel szedett Kész Zoltán a "kormányellenes erők egyetlen esélyes jelöltje".

Nem volt reprezentatív

Az OEVB elnöke azt mondta: a rendezvényen elhangzottak és a szórólap alkalmas volt a választók megtévesztésére, mert a szórólapokon feltüntetett és említett információk reprezentativitása nem volt hitelt érdemlő módon alátámasztva.

Az ülésen érdemi vizsgálat nélkül utasították el Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt jelöltjének kifogását, melyet hiányosan nyújtott be. Érdemben vizsgálta az OEVB Bősze Ferencnek a Fidesz telefonkampányára és szórólapjaira vonatkozó, valamint Kész Zoltán független jelöltnek a személyét sértő falragaszok kihelyezésével kapcsolatos beadványát. A bizottság mindkét esetben úgy döntött: a csatolt bizonyítékok alapján nem lehetett egyértelműen megállapítani a jogszabálysértést. A határozatokkal szemben felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani az Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Kész Zoltán beszédet mond kampánygyűlésén 2015. február 15-én. Forrás: MTI/Nagy Lajos

Tényállítás és nem értékítélet

Kész Zoltánt a választási kampányban egyszer már jogerősen elmarasztalták a választók megtévesztéséért. A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint Kész Zoltán, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás több baloldali párt és civil szervezet által támogatott független jelöltje valótlan tényállítással megtévesztette a választókat. A Kúria szerint nem lehet véleménynyilvánításnak tekinteni azt, hogy "a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben", a Kúria szerint ez egyértelmű tényállítás, és nem értékítélet.